12 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ

Τα κοντέινερ καλύπτουν ποικίλες απαιτήσεις στην κατασκευή μίας κατοικίας και όχι μόνο: Είναι σύγχρονα, ασφαλή, χαμηλού κόστους και φιλικά προς το περιβάλλον. Δείτε δώδεκα όμορφα σπίτια που έχουν γίνει από κοντέινερ σε διάφορες χώρες.

.

Μετάφραση-Προσαρμογή: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

roundup-container-homes-studio-ht

Φωτογραφία Braden Gunem

Δύο κοντέινερ πλαισιώνουν ένα πιο ψηλό κοινό διάστημα σε αυτήν την κατοικία που σχεδιάστηκε από την εταιρεία  Studio H:T. Οι κρεβατοκάμαρες είναι στα κοντέινερ, ενώ η είσοδος, το σαλόνι, η τραπεζαρία, και μια σοφίτα είναι στην κεντρική περιοχή. Το έργο χρησιμοποιεί τον ηλιακό προσανατολισμό, την παθητική ψύξη, τις πράσινες στέγες, τη θέρμανση με πέλλετ, και φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

roundup-container-homes-benjamin-garcia-saxe-architecture

Φωτογραφία Andres Garcia Lachner

Η εταιρεία Benjamin Garcia Saxe Architecture σχεδίασε αυτό το πορτοκαλί σπίτι από κοντέινερ για τους πελάτες  της στο San Jose, της Κόστα Ρίκα. Ο στόχος ήταν να παρασχεθεί απρόσκοπτη θέα του  φυσικού τοπίου. Η στέγη μεταξύ των δύο εμπορευματοκιβωτίων γίνεται από μεταχειρισμένες μεταλλικές λαμαρίνες.

roundup-container-homes-arcgency-wfh-house-wuxi-chinaΗ Αρχιτεκτονική εταιρεία Αrcgency που έχει έδρα στην Κοπεγχάγη δημιούργησε το «σπίτι WFH» στο Wuxi της Κίνα, από τα τρία συσσωρευμένα κοντέινερ. Τα μεταχειρισμένα εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιήθηκαν για δημιουργήσουν ένα πλαίσιο χάλυβα, το οποίο ήταν έπειτα επενδύθηκε με μια βιώσιμη πρόσοψη μπαμπού. Το σπίτι περιλαμβάνει ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, μια πράσινη στέγη στην οποία έχουν τοποθετηθεί ηλιακές κυψέλες, φεγγίτες, και τη διαπερατή επίστρωση.

roundup-container-homes-Lot-Ek-MDU

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Walker Art Center

Αυτή η δομή, που εκτέθηκε στο μουσείο Whitney της αμερικανικής τέχνης στην πόλη της Νέας Υόρκης και στο Walker Art Center στη Μινεάπολη αποκαλείται MDU, ή  κινητή μονάδα κατοικίας, και σχεδιάστηκε από την εταιρεία  Lot-EK. Προορίζεται να ταξιδέψει με τον κάτοικό της σε απομακρυσμένους προορισμούς. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, οι υπο-όγκοι του ωθούνται μέσα για να γεμίσουν ολόκληρο το εμπορευματοκιβώτιο, και έπειτα  ασφαλίζεται  έτσι ώστε το εμπορευματοκιβώτιο αφήνεται μπορεί να σταλεί οπουδήποτε. Όταν τίθεται σε χρήση, οι υπο-όγκοι ανοίγουν, και το εσωτερικό των 46,45 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργείται είναι κατάλληλο για κατοικία ή χώρο εργασίας.

roundup-container-homes-guzman-ph-lot-ek

Φωτογραφία Paul Warchol

Η εταιρεία Lot-EK επίσης σχεδίασε αυτό το διαμέρισμα 14 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα περιέλαβε το μετασχηματισμό ενός μηχανικού δωματίου και την προσθήκη μιας κρεβατοκάμαρας με ένα αίθριο στην στέγη. Στην εικόνα  είναι ένα κίτρινο εμπορευματοκιβώτιο αλουμινίου που μερικώς ανακατασκευάστηκε για να γίνει ένας ανοικτός υπαίθριος χώρος.

roundup-container-homes-dwell-interior

Φωτογραφία Jack Thompson

Αυτή η κατοικία του Χιούστον αποτελείται από τρία εμπορευματοκιβώτια, που δημιουργούν συνολικά 148 τετραγωνικά μέτρα  ζωτικού χώρου. Ο Αρχιτέκτονας Christopher Robertson της τοπικής εταιρίας  Robertston Design δήλωσε ότι ένας από τους στόχους ήταν να δίνει την αίσθηση ενός τυπικού σπιτιού.

roundup-container-homes-dwell-interior-2Η Poteet Architects, είναι μια εταιρία που είναι  γνωστή για την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων κτιρίων της, σχεδίασε αυτό το σπίτι φιλοξενουμένων 32 τετραγωνικών μέτρων στο San Antonio του Τέξας χρησιμοποιώντας ένα κοντέινερ. Το εσωτερικό έχει επενδυθεί κοντραπλακέ μπαμπού για το πάτωμα και τους τοίχους. Έχει μια  πράσινη στέγη με φυτά επίσης.

roundup-container-homes-crossbox-by-cg-architectsΤο πράσινο διασταυρούμενο  αυτό σπίτι στη Βρετάνη της Γαλλίας σχεδιάστηκε από την εταιρεία CG Architects . Δύο κοντέινερ είναι τοποθετημένα επάνω σε άλλα δύο, και υπάρχει μια φυτεμένη στέγη επίσης. Όπως τις παραδοσιακές οργανώσεις, οι κρεβατοκάμαρες είναι στον όροφο και οι χώροι διαβίωσης/ δείπνου στο ισόγειο.

roundup-shipping-container-homes-cove-scotlandΤο Cove Park που καταλαμβάνει 50 στρέμματα στην  δυτική ακτή της Σκωτίας , είναι κοινότητα γνωστών καλλιτεχνών. Το 2002, η Container City δημιούργησε  τρεις κύβους φτιαγμένους από μεταφορικά κιβώτια για να λειτουργήσουν σαν χώρος ανάπαυσης και έμπνευσης καλλιτεχνών, και άλλοι έξι προστέθηκαν το 2006.

roundup-container-homes-adam-kalkin-califon-njΑυτό το σπίτι από κοντέινερ της εταιρείας  Adam Kalkin στο Califon, του Νιου Τζέρσεϋ, αποτελείται  τρία μεταφορικά κιβώτια κατά πλάτος και δύο μεταφορικά κιβώτια στο ύψος. Οι  μεγάλες  τζαμαρίες στις δύο πλευρές επιτρέπουν  άφθονο φως στο εσωτερικό. Το σπίτι είναι ένας συνδυασμός  βιομηχανικών υλικών, δαπέδου σκυροδέματος και υποστυλωμάτων χάλυβα. Οι ρουστίκ πόρτες και τα δάπεδα από ξυλεία έλατου εξασφαλίζουν τον εναρμονισμό με τα δασώδη περίχωρά του.

roundup-container-homes-1Αυτό το απόλυτα απλό, επενδυμένο με ξύλο, απολύτως οριζόντιο σπίτι από  ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών βρίσκεται σε μια  πεδιάδα της Γαλικίας της Ισπανίας. Το μέρος και η μετακινούμενο τέντα του επιτρέπουν την υπαίθρια απόλαυση, η οποία είναι ιδανική δεδομένου ότι είναι ένα θερινό σπίτι. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Severo Fernéndez και Basilio Rodriguez της εταιρείας Estudio Base

roundup-container-home-maziar-behroozΗ εταιρεία Maziar Behrooz Architecture σχεδίασε αυτό το στούντιο τέχνης 78τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο σπίτι του πελάτη στο θέρετρο του Hamptons στο Long Island της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποίησαν δύο μεταφορικά κιβώτια που βάφτηκαν με χρώμα σκοτεινού ξυλάνθρακα για να ταιριάξουν με το κύριο σπίτι. Και το δύο μίγμα εναρμονίζονται με το  περιβάλλον δάσος.

Πηγή: http://design-milk.com/12-homes-made-from-shipping-containers/