ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ I / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σάρκα και οστά» παίρνει σιγά – σιγά η νέα εικόνα της Παραλίας της Θεσσαλονίκης, που σήμερα βρίσκεται υπό ανάπλαση. Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Σεπτέμβριο του 2013, το κομμάτι που αναπλάθεται κατά μήκος της θάλασσας θα έχει ολοκληρωθεί. Στο σύνολό του το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

.

Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

Στο πρώτο μέρος κάνουμε μία πρώτη παρουσίαση του έργου και θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τα επτά θεματικά πάρκα (οι λεγόμενοι Κήποι), που σήμερα είναι υπό διαμόρφωση, θα «ανοίξουν» για κατοίκους και επισκέπτες. Ένα ακόμη δημιούργημα του Ζογγολόπουλου (Οι Τρεις Κύκλοι) θα έχει πάρει τη θέση του καταμεσής της λίμνης στον Κήπο των Γλυπτών, οι περίφημες Ομπρέλες του θα έχουν «μετακομίσει» στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο τεχνητός λόφος που έχει ανυψωθεί δίπλα από το «Μακεδονία Πάλας» θα έχει αποκτήσει καθιστικά, για να απολαμβάνει κανείς το ηλιοβασίλεμα…

 

Σχεδιαστές του έργου, είναι οι νικητές του σχετικού διαγωνισμού που έγινε το 2009, Νικηφορίδης Πρόφρομος και CuomoBernard, οι οποίοι συνεργάζονται από το 1986. Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

 

Πρόδρομος Νικηφορίδης:  Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού E.S.D.I. (Υποτροφία ΕΟΜΜΕΧ). Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μεταπτυχιακόςτίτλος: D.E.A. Geographie de l’ amenagement. Πανεπιστήμιο Toulouse-le-Mirail. Μεταπτυχιακόςτίτλος: D.E.A. Histoire et Civilisation. ΑρχιτεκτονικήΣχολήΤουλούζης. ΠτυχίοΑρχιτεκτονικής

.

Bernard Cuomo:ΑρχιτεκτονικήΣχολή Paris-Conflans. ΠτυχίοΑρχιτεκτονικήςΑρχιτεκτονικήΣχολήΤουλούζης

.

Οι Αρχιτέκτονες στον ιστοχώρο τους περιγράφουν τη φιλοσοφία της πρότασής τους με τίτλο: Η αναζήτηση μιας νέας αστικής ισορροπίας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης

 

Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο σχετικά βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που του προσδίδει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του “μετώπου”, του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου. Ο σχεδιασμός σε αυτό το όριο οφείλει να συνυπάρξει και να συνδιαλλαγεί με το υδάτινο στοιχείο, δηλαδή τη φύση στη πιο ασταθή μορφή της. Η όποια επέμβαση σε αυτό το φόντο, παίρνει το χρώμα του, υπάρχει γιατί υπάρχει αυτό, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί παρά να συνυπάρξει και να κερδίσει λίγη από την ακούραστη αίγλη του.

 

Για αυτούς τους λόγους, η βασική απόφαση της πρότασης ήταν να διατηρηθεί η χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία του ενιαίου μετώπου προς τη θάλασσα, η συνέχεια και γραμμικότητα του τοπίου.

 

Γραμμική πορεία – Πράσινα δωμάτια και σημειακές επεμβάσεις

 

Για το μέτωπο της Νέας Παραλίας διακρίναμε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά, τη γραμμική πορεία και τα πράσινα δωμάτια, τα οποία θα οριοθετούν τις βασικές επιλογές της πρότασης.

Η πορεία πάνω ακριβώς στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, το πλακόστρωτο της παραλίας με τα χαρακτηριστικά της γραμμικότητας και της συνέχειας, το ανοικτό και μη διακοπτόμενο οπτικό πεδίο, η αίσθηση του απείρου λόγω της έντονης παρουσίας του νερού, η γραμμή του ορίζοντα μέσα στη θάλασσα, που άλλοτε διαγράφεται έντονη και καθαρή και άλλοτε χάνεται εντελώς, ενοποιώντας με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τον ουρανό με τη θάλασσα.

Οι χώροι πρασίνου, με διάσπαρτες χρήσεις αναψυχής και μικρών αθλοπαιδιών, διαφοροποιούν αυτό το τμήμα από το κρηπίδωμα, προσφέροντας σκίαση, μαλακά δάπεδα, οπτική απομόνωση, εναλλαγές χώρων.

 

 Οι θεματικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι:

 

O Κήπος της Μουσικής: Στον τριγωνικό χώρο που γειτνιάζει με το Μέγαρο Μουσικής διαμορφώνεται ο Κήπος της Μουσικής. Ο Κήπος φυτεύεται με δέντρα σε κανονικές αποστάσεις, αφήνοντας ένα τριγωνικό «ξέφωτο» φυτεμένο με γρασίδι που περιβάλλεται από βαθμίδες αμφιθεατρικά διατεταγμένες.


Ο Κήπος του Νερού: Ο Κήπος του Νερού είναι ένας χώρος όπου το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που οργανώνει και συνθέτει τη συνολική του ατμόσφαιρα. Μια ξύλινη πέργκολα κατασκευάστηκε σε όλο το μήκος του κήπου έτσι ώστε να στεγάζει το περιμετρικό πλακόστρωτο γύρω από την υδάτινη επιφάνεια.


Ο Κήπος της Μνήμης: Ο κήπος της Μνήμης είναι ένας κήπος με μία κεντρική περιοχή που περιλαμβάνει 24 μεγάλα παρτέρια που φυτεύονται με αρωματικά φυτά της Ανατολής. Το κεντρικό τμήμα του κήπου δημιουργεί μία προοπτική προς την πόλη και είναι ο μοναδικός κήπος που διαμορφώνεται και πάνω από την Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Ο Κήπος των Ρόδων: Ο κήπος των Ρόδων είναι ένας περίκλειστος κήπος, που θυμίζει τις κλειστές αυλές των παλιών αρχοντικών και οριοθετείται από όλες τις πλευρές από μία πέργκολα κλειστή από την εξωτερική πλευρά. Υπάρχουν τρεις είσοδοι στο εσωτερικό του κήπου.


Ο Κήπος του Ήχου: Ο κήπος του Ήχου είναι εξ’ ολοκλήρου φυτεμένος με υψηλά δένδρα και καλαμιές στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά και χαμηλότερο πράσινο στο υπόλοιπο τμήμα του κήπου. Τον κήπο διασχίζει ένα μονοπάτι που καταλήγει στο κήπο των Ρόδων.

Πηγές:

http://centre-architecture.thessaloniki.gr/

http://www.archdaily.com/381281/redevelopment-of-the-new-coast-of-thessaloniki

http://www.nikiforidis-cuomo.com/bio

(κάνοντας κλικ στην φωτογραφία, μπορείτε να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Νέα Παραλιακή-Google

Δορυφορική αποτύπωση της περιοχής ανάπλασης απο το Google-Earth

Άγγελος Οικονόμου

Αεροφωτογραφία περιοχής ανάπλασης νέας παραλίας Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία Άγγελος Οικονόμου

Πρριοχή Ηλεκτρικήε εταιρείας μέχρι Μπότσαρη

Η περιοχή εργοστασίου Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι την οδό Μπότσαρη, πριν την επιχωση και τη διαμόρφωση του νέου παραλιακού μετώπου (η φωτογραφία προέρχεται απο την ομάδα Άγνωστη Θεσσαλονίκη του facebook)

Η Νέα Παραλία 1962

Η Νέα Παραλία 1962 (η φωτογραφία προέρχεται απο την ομάδα Άγνωστη Θεσσαλονίκη του facebook)

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν και δείχνουν την πορεία κατασκευής του έργου είναι των Αρχιτεκτόνων Νικηφορίδη Πρόφρομου και CuomoBernard,

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (23)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (1)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (2)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (3)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (4)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (5)

Viewty

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (7)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (8)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (9)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (10)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (11)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (12)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (13)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (16)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (17)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (18)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (19)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (21)

thessaloniki-prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo (22)

Advertisements