ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ I ΣΠΙΤΙ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Εξετάζοντας τις δημιουργίες κάποιου σχεδιαστή μπορεί να μείνουμε έκπληκτοι από τη δύναμη και τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου μυαλού. Αυτό μπορεί να ειπωθεί για το σπίτι Nautilus που βρίσκεται κοντά στην Πόλη του Μεξικού. Είναι ένα σχήματος κοχυλιού σπίτι που σχεδιάστηκε από το Μεξικανό αρχιτέκτονα Javier Senosiain * (σημείωση στο τέλος).

.

Μετάφραση – Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

Το σχέδιο του σπιτιού είναι πολύ καινοτόμο, ασυνήθιστο και τολμηρό. Ο JavierSenosiain αποφάσισε να φέρει την υδρόβια ζωή στην αρχιτεκτονική. Το κοχύλι είναι συνώνυμο της αντίστασης, προστασίας, καταφύγιο.

 

Αυτό το σπίτι έχει τη μορφή του κοχυλιού Nautilus * (σημείωση στο τέλος) και είναι θαυμάσιο στην όψη. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τεράστιου κοχυλιού είναι η  εντυπωσιακή  είσοδος σε έναν τοίχο ζωηρόχρωμου και πολύχρωμου γυαλιού.  Αυτό το σπίτι αξίζει. Είναι όχι μόνο όμορφο αλλά και αντισεισμικό και δεν χρειάζεται συντήρηση.

 

Το σπίτι Nautilus ενσωματώνει τις υγιείς αρχιτεκτονικές αρχές και καινοτομίες,  δηλαδή στις φιλικές στην φύση και την εξοικονόμησης  ενέργειας – έννοιες. Ο Javier σχεδίασε αυτό το σπίτι δίνοντας μορφές που απελευθερώνουν την εξωτερική όψη, σαν να το  γέννησε η γη. Ο Javier αναφέρει την εργασία του ως «βιο-αρχιτεκτονική»* (επεξήγηση στο τέλος), την ιδέα ότι τα κτήρια βασισμένα στις φυσικές αρχές των οργανικών μορφών δημιουργούν αρμονία με τη φύση.

 

«Ένα στοιχείο κατασκευής που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί αυτό το σπίτι  είναι ένα πλαστικό υλικό που μπορεί να φορμαριστεί σχεδόν όπως ο άργιλος  πλάθεται στα χέρια ενός παιδιού. Τα δάπεδα, οι τοίχοι, τα πατώματα, οι οροφές και τα έπιπλα λειτουργούν σαν ένα κουκούλι αυγού από παχύ ferrocement που δίνει δομική ακαμψία. Το Ferrocement κατασκευάζεται από ένα εκτοξευόμενο κεραμικό αποκαλούμενο Grancrete. Αυτό το υλικό είναι ισχυρότερο από το σκυρόδεμα, παρέχει  καλή μόνωση και στα καυτά και στα κρύα κλίματα. Είναι αδιαπέραστο από το νερό, συμπεριλαμβανομένου του αλμυρού ύδατος, δεν διαστέλλεται ή συστέλλεται και είναι πυρίμαχο. Τα πιο καλλιτεχνικά και σημαντικά στοιχεία είναι ότι οι επιπλώσεις είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της κατασκευής.

 

Το καθιστικό προκύπτει από τον εσωτερικό κήπο. Το  έπιπλο της κρεβατοκάμαρας ενσωματώνεται στον τοίχο και θυμίζει το εσωτερικό ενός γιοτ. Οι τοίχοι περιγράφονται ότι  ακτινοβολούν. Το στρογγυλό καθιστικό και ο ημισελινοειδής καναπές φαίνονται άνετα και επίσης και εύκολο να καθαριστούν! 

Τεχνικά στοιχεία
Αρχιτέκτονας:
Javier Senosiain
Συνεργάτης:
Luis Raúl Enríquez (στο έργο)
Κατασκευή: 2007
επιφάνεια: 330 m2
Θέση:
Naucalpan, Μεξικό

.

* Javier Senosiain

Ο Javier Senosiain είναι ένας μεξικάνος αρχιτέκτονας που θεωρείται ως βασικός συντελεστής και εξερευνητής της αποκαλούμενης οργανικής αρχιτεκτονικής. Η εργασία του έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του Frank Lloyd Wright, Bruce Goff, του Paolo Soleri, Friedensreich Hundertwasser, Buckminster Fuller,  Antoniο Gaudi και του Rudolf Steiner. Είναι καθηγητής της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

 

* Ναυτίλος (ζωολογία)

Γένος μαλακίων κεφαλόποδων της οικογένειας των ναυτιλιδών. Τα μαλάκια αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ζωολογία θεωρούμενα ότι αποτελούν τα τελευταία λείψανα της μεγάλης τάξης των τετραβράγχιων κεφαλόποδων που έχει εκλείψει. Το όστρακό τους (που μοιάζει με του σαλιγκαριού) είναι σπειροειδές που διαιρείται εσωτερικά με εγκάρσια διαφράγματα σε πολλούς θαλάμους, που συνδέονται μεταξύ τους με σιφώνιο. Το ζώο παραμένει στους δύο πρώτους θαλάμους ενώ τους υπόλοιπους μπορεί να γεμίσει με νερό ή αέρα και έτσι να μετακινείται γρήγορα καθ΄ ύψος. Στο βυθό κινείται με τους πλοκάμους του.

* Βιο-αρχιτεκτονική

1.       Ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση των κτηρίων κατά τρόπο οικολογικά-φιλικό

2.       Ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση των κτηρίων που απεικονίζουν τις δομές που βρίσκονται στην φύση

 

Βίντεο: Shell House: Architect – Javier Senosiain

http://www.youtube.com/watch?v=PWVtBqaGaLE

nautilus-house-5

nautilus-house-1

nautilus-house-01b-exterior

nautilus-house-01d-exterior

nautilus-house-02a-foyer

nautilus-house-02d-entering

nautilus-house-sitting-room-dining

nautilus-house-02e-sitting-room

nautilus-house-02h-dining

nautilus-house-03b-living-room

nautilus-house-03c-living-room

nautilus-house-05a-bedroom

nautilus-house-7

nautilus-house-9

nautilus-house-21

nautilus-house-23

nautilus-house-25

nautilus-house-by-04a-kitchen

P1-Casa-Nautilus-PB-PA

Κάτοψη

P4-Casa-Nautilis-corte-AX

Τομή

P3-Casa-Nautilus-corte-AY

Τομή

Advertisements