ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Αυτό το κτήριο κατασκευάστηκε σταδιακά από το 1814 και μετά και χρησιμοποιήθηκε ως αγροτικό σπίτι στο Chamoson της Ελβετίας. Αποτελείται από τρεις τομείς σε διαφορετικά επίπεδα. Στο ισόγειο διασχίζεται από ένα δρόμο πρόσβασης στο επόμενο διπλανό κτήριο.

.

 Μετάφραση-Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

Η επιβλητική εγγύτητα προς τους βράχους και η πέτρινη κατασκευή έχουν προσδώσει σε  αυτό το κτίριο μια ενότητα με τον περιβάλλοντα χώρο και έναν πολύ δυνατό πέτρινι χαρακτήρα. Το έργο ανακαίνισης από τους Αρχιτέκτονες Savioz Fabrizzi επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτό το χαρακτήρα, τονίζοντας την υπάρχουσα πέτρινη δομή  ενώ  χρησιμοποιεί μπετόν για τα τμήματα που πρόκειται να αντικατασταθούν, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εντελώς αίσθηση πέτρας στο σύνολο.

 

Ο εξωτερικός όγκος των 318 τετραγωνικών μέτρων δεν έχει αλλάξει. Έχουν διασωθεί οι πέτρινες προσόψεις οι οποίες έχουν επενδθθεί εσωτερικά με μονωτικό στρώμα  σκυροδέματος που περιέχει ανακυκλωμένο γυαλί (Misapor). Αυτή η μονωτική επένδυση διαμορφώνει τη νέα φέρουσα δομή, ενισχύει την παλιούς πέτρινους τοίχους και παρέχει θερμομόνωση.

 

Τα τμήματα της πρόσοψης που στο  παρελθόν ήταν από ξυλεία αντικαταστάθηκαν από έναν μονολιθικό τοίχος από μονωτικό σκυρόδεμα με ξυλότυπο που αναπαράγει την πρώην υφή του ξύλου.

Το παλιά ανοίγματα των παραθύρων διατηρήθηκαν και προστέθηκαν κάποια μεγαλύτερα παράθυρα  προκειμένου να μπαίνει το φυσικό φως στο κύριο εσωτερικούς χώρους και να προσφέρουν θέα στο γύρω τοπίο.

Με καλή θερμομόνωση, ελεγχόμενο εξαερισμό και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η ανακαίνιση αυτή είναι σύμφωνη με τα ελβετικά πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας «Minergie». 23 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών στην οροφή παράγουν περίπου το 35% της ετήσιας απαίτησης θέρμανσης (θέρμανση και ζεστό νερό).

Σε αρμονία με το εξωτερικό, το εσωτερικό σχηματίζεται από ανεπεξέργαστα ορυκτά υλικά, με τη φυσική πέτρα, δάπεδα γυαλισμένου σκυροδέματος. Μόνο λίγα στοιχεία, όπως η κουζίνα ή οι χώροι υγιεινής, είναι σε αντίθεση με αυτό το χαρακτήρα.

Πηγή:http://www.onekindesign.com/2013/06/04/captivating-renovation-of-a-dwelling-in-chamoson/

(κάνοντας κλικ πάνω στην φωτογραφία, μπορείτε να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Dwelling-in-Chamoson-01-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-02-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-03-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-04-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-06-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-07-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-09-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-10-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-12-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-15-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-18-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-19-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-20-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-21-1-Kindesign

Dwelling-in-Chamoson-22-1-Kindesign

600x424xDwelling-in-Chamoson-33-1-Kindesign 600x424xDwelling-in-Chamoson-31-1-Kindesign 600x424xDwelling-in-Chamoson-32-1-Kindesign

Advertisements