ΝΕΡΑΪΔΟΣΠΙΤΑ – ΟΜΟΡΦΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΑΧΥΡΟΣΚΕΠΗ

Η κάλυψη με αχυροσκεπή (Thatching) είναι η τέχνη της οικοδόμησης μιας στέγης με ξηρή βλάστηση όπως άχυρο, σπαθόχορτο, βούρλα και ερείκη, τοποθετώντας τα  σε στρώματα την βλάστηση ώστε να απομακρύνουν το νερό από την στέγη.

.

Μετάφραση – Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

Είναι μια πολύ παλιά μέθοδος κατασκευής σκεπής και έχει χρησιμοποιηθεί τόσο σε τροπικά όσο και εύκρατα κλίματα. Η αχυροσκεπή  εξακολουθεί να χρησιμοποιείται  στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνήθως όπου υπάρχει χαμηλού κόστους, τοπική βλάστηση. Αντιθέτως σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες είναι τώρα η επιλογή εύπορων ανθρώπων που επιθυμούν μία αγροτική εμφάνιση για το σπίτι τους ή που  αγοράζουν μια υπάρχουσα κατοικία με αχυροσκεπή. Στην πραγματικότητα τα σπίτια αυτά μοιάζουν με νεραϊδόσπιτα!!

Ο βασιλιάς των αχυροσκεπών είναι η αγγλική εξοχή. Χρησιμοποιώντας άχυρα και άλλα φτηνά χόρτα που βρίσκονται σε αφθονία στις περιοχές τους, οι Άγγλοι, όπως και άλλοι λαοί, φτιάχνουν στα σπίτια τους αχυροσκεπές. Η τεχνική είναι κάτι που περνάει από γενιά σε γενιά και ο βασικός σκοπός τους είναι να κρατάνε και να στραγγίζουν το νερό της βροχής μακριά από το εσωτερικό της σκεπής. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η τεχνική αυτή γνωρίζει νέα άνθηση.

 

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε είναι από την ύπαιθρο της Αγγλίας.

Thatched Houses

Thatched Houses (19)

Thatched Houses (2)

Thatched Houses (3)

Thatched Houses (4)

Thatched Houses (5)

Thatched Houses (6)

Thatched Houses (7)

Thatched Houses (8)

Thatched Houses (9)

Thatched Houses (10)

Thatched Houses (11)

Thatched Houses (12)

Thatched Houses (13)

Thatched Houses (14)

Thatched Houses (15)

Thatched Houses (16)

Thatched Houses (17)

Thatched Houses (18)

Advertisements