ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΤΟΥ JAN GRYGIER

H εταιρεία Leger Wanaselja Architecture  σχεδίασε και επέβλεψε αυτό το σπίτι από κοντέινερ που ολοκληρώθηκε το 2008. Παρέδωσε μία κατοικία με μία παραδοσιακή για την περιοχή όψη, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σε ένα προάστιο του East Bay με θέα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

.

Μεταφραση – Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας

.

Tα εμπορευματοκιβώτια είναι το πρότυπο για αποστολής εμπορευμάτων από τόπο σε τόπο.  Κατασκευασμένα με απαιτητικές προδιαγραφές, αντέχουν μεγάλα φορτία και, με μονάδες ψύξης για να διατηρήσει  τις  εσωτερικές θερμοκρασίες  αποτελεσματικά χαμηλές, αυτά τα κιβώτια του εμπορίου αποτελούν  εξαιρετική δομικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική. Ακόμα και μετά από πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο,  εύκολα επιτυγχάνουν ή ξεπερνούν  τους οικοδομικούς συντελεστές για την κατασκευή. Τα λιμάνια και οι εμπορικοί σταθμοί είναι γεμάτοι με αυτά.

Αυτό το σπίτι κατασκευάστηκε από τρία ισοθερμικά κοντέινερ και αυτός ο αέρινος αλλά ταυτόχρονα  συμπαγής σχεδιασμός των 1350 τετραγωνικών ποδών δημιουργεί ένα σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες.

Δύο κοντέινερ σαράντα ποδών στοιβάζονται στη μία πλευρά και ένα τρίτο είναι κομμένο στη μέση και στοιβάζεται στην άλλη δημιουργώντας προστατευτικούς τοίχους για ένα δύο ορόφων αίθριο σαλόνι στη μέση.  Υπνοδωμάτια στα άνω εμπορευματοκιβώτια δίνονται επιπλέον με παράθυρα σε όλο το πλάτος.  Μια σκάλα και μια γέφυρα μέσα από το αίθριο συνδέουν τα δύο άνω εμπορευματοκιβώτια με τον παρακάτω χώρο.

Η επανάχρηση μεταχειρισμένων ψυγείων εμπορευματοκιβωτίων είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτική.  Τα εμπορευματοκιβώτια ενεργούν ως ένα αδιάβροχο εξωτερικό να πλαίσιο, μόνωση, και δομικός σκελετός.  Ελάχιστη μόνωση πρέπει να προστεθεί στο πάτωμα και στέγη.  Η μόνη μόνωση που απαιτείται  είναι εκεί που   προστίθενται παράθυρα  και εσωτερικά χωρίσματα φυσικού ορυκτοβάμβακα.  Η στεγανοποίηση είναι απαραίτητη μόνο όπου προστίθενται παράθυρα και πόρτες.   Εκτός από τα εμπορευματοκιβώτια, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, τα οικολογικά υλικά περιλαμβάνουν:

  • Μόνωση εκτοξευόμενης κυτταρίνη στην οροφή,
  • Θεμελίωση από 50% flyash σκυρόδεμα,
  • Χρώματα στο εσωτερικό με «πράσινη σφραγίδα»,
  • με βάση το νερό τελικές καλύψεις urethane στο ξύλο, και
  • 100% μάλλινο χαλί και δάπεδο μπαμπού.

Το σπίτι σχεδιάστηκε επίσης για ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας μέσω παθητικού ηλιακού σχεδιασμού.  Μεγάλες μαρκίζες ελαχιστοποιούν το  καλοκαίρι την ζέστη από τον ήλιο, επιτρέποντας την ηλιακή θέρμανση τον χειμώνα.  Καλά τοποθετημένα παράθυρα παρέχουν εξαιρετικό φυσικό φωτισμό και εξαερισμό το καλοκαίρι.  Περιλαμβάνεται πρόσθετα συστήματα την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού που περιλαμβάνουν ειδικά υδραυλικά, στέγη συλλογής όμβριων υδάτων, υψηλής αποτελεσματικότητας φωτισμό..

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σπιτιού εμπορευματοκιβωτίων του JanGrygier για να δείτε βιντεοσκοπήσεις και μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών της  κατασκευής στη διεύθυνση: http://www.shippingcontainerhouseyurt.phanfare.com/


Πηγές: 

Leger Wanaeselja Architecture

Inhabitat.com

container_house 16

container_house1

container_house3

container_house4

container_house5

container_house 6

container_house 7

container_house 8

container_house 9

container_house 10

container_house 11

container_house 12

container_house 13

container_house 14

container_house 15

Advertisements