Οι εντυπωσιακοί Θόλοι-Βιόσφαιρες της Amazon

Η εταιρεία NBBJ παρουσίασε τα σχέδια για  την κατασκευή της έδρας της εταιρείας  Amazon στο Σιάτλ  (ΗΠΑ) το φθινόπωρο του 2012 – αλλά μόλις τώρα ανήγγειλε  τα σχέδια που προσθέτουν τρεις θόλους-βιόσφαιρες  στην καρδιά του τριών τετραγώνων  κάμπους στο κέντρο της πόλης.Φαίνεται ότι η εταιρεία Amazon, εκτός από τις φορολογικές παραβάσεις που έγινε γνωστή τον τελευταίο καιρό (μιας και ο ιδρυτής της είναι Έλληνας και φαίνεται ασκεί το εθνικό μας σπορ), θέλει να γίνει γνωστή και απο τις αρχιτεκτονικές της παρεμβάσεις!

.

Μετάφραση-Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας (anasyntaxi@gmail.com)

.

Προοριζόμενες για τους υπαλλήλους, οι σφαίρες γυαλιού θα γεμίσουν με φυτά από σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει περισσότερο με πάρκο και να είναι πιο συναρπαστικό από έναν τυπικό χώρο γραφείων. Γύρω από τις βιόσφαιρες που σχεδιάστηκαν με τις προδιαγραφές πιστοποίησης LEED θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο και βελτιωμένο δημόσιο πάρκο από ότι προβλεπόταν αρχικά από το σχέδιο.

 

Το νέο κάμπους της Amazon θα βελτιώσει τα τρία μεγάλα κτίρια στην τριγωνική περιοχή  Denny μεταξύ της του σταθμού South Lake Union και του εμπορικού πυρήνα. Το σχέδιο προβλέπει τρεις πύργους 37 ορόφων που συμπληρώνονται με χαμηλότερους όγκους,  ανοιχτό χώρο, πάρκα, πράσινες στέγες και εγκαταστάσεις τέχνης. Αρχικά, η καρδιά του κάμπους περιείχε ένα δημόσιο πάρκο και έναν χαμηλό ορθογώνιο όγκο, ο οποίος δεν περιγράφετο  στον σχεδιασμό – αν και είχε μία πράσινη στέγη. Η NBBJ βελτιώνει τώρα την κατάσταση με το πιο εντυπωσιακό σχέδιό της  να προσθέσει τρεις θόλους-βιόσφαιρες στο έργο.

 

Ο μεγαλύτερος θόλος θα έχει διάμετρο 130 πόδια (39,65 μέτρα) και οι μικρότεροι διάμετρο περίπου 80 πόδια (24,4 μέτρα). Στο εσωτερικό τους, οι σφαιρικοί όγκοι θα στεγάζουν ποικίλους εργασιακούς χώρους,  περιοχές εστιατορίων, αίθουσες συνεδριάσεων, σαλόνια και δημόσιους χώρους λιανικού εμπορίου. Οι βοτανικές ζώνες θα περιλαμβάνουν μια σειρά φυτών, συμπεριλαμβανομένων των ώριμων δέντρων από τα κλίματα υψηλών θερμοκρασιών που προτιμούν τις θερμοκρασίες μεταξύ 68 και 72 βαθμών (της κλίμακας Φαρενάϊτ). Οι ιδιαίτερα διαφανείς δομές χάλυβα και γυαλιού γεμίζουν με το φως της ημέρας και φρέσκο αέρα. Η NBBJ θα σχεδιάσει τις δομές έτσι ώστε να εκπληρώνουν την πιστοποίηση LEED, η οποία επιβάλει την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής χρήσης. Οι σφαίρες θα τοποθετηθούν μέσασε ένα βελτιωμένο δημόσιο πάρκο που ομορφαίνει το οδικό τοπίο.

 

Σύμφωνα με  την εφημερίδα SeattleTimes, η Amazon και η NBBJ θα συναντηθούν σύντομα  με το συμβούλιο επιθεώρησης σχεδίου πόλεων αυτή η εβδομάδα για να υποβάλουν τα νέα σχέδια. Η Amazon ελπίζει να τελειώσει το έργο μέχρι το 2016.

 

Πηγές:

·         http://inhabitat.com/nbbj-unveils-striking-biosphere-greenhouses-for-amazons-seattle-hq/

·         + NBBJ

·         Seattle Times

Φωτογραφίες ©NBBJ

Biospheres-NBBJ-13

Στο εσωτερικό τους, οι σφαιρικοί όγκοι θα στεγάζουν ποικίλους εργασιακούς χώρους, περιοχές εστιατορίων, αίθουσες συνεδριάσεων, σαλόνια και δημόσιους χώρους λιανικού εμπορίου.

Biospheres-NBBJ-11

Η NBBJ θα σχεδιάσει τις δομές για να εκπληρώνουν την πιστοποίηση LEED, η οποίες επιβάλουν την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής χρήσης.

Biospheres-NBBJ-10

Οι ιδιαίτερα διαφανείς δομές χάλυβα και γυαλιού γεμίζουν με το φως της ημέρας και φρέσκο αέρα.

Biospheres-NBBJ-9

Οι βοτανικές ζώνες θα περιλαμβάνουν μια σειρά φυτών, συμπεριλαμβανομένων των ώριμων δέντρων από τα κλίματα υψηλών θερμοκρασιών.

Biospheres-NBBJ-8

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι το νέο σχέδιο με τις βιόσφαιρες είναι καλύτερο από το παλαιό σχέδιο. Η Amazon ελπίζει να τελειώσει το έργο μέχρι το 2016.

Biospheres-NBBJ-7

Σύμφωνα με την εφημερίδα τους Seattle Times , η Amazon και η NBBJ θα συναντηθούν σύντομα με το συμβούλιο επιθεώρησης σχεδίου πόλεων αυτή η εβδομάδα για να υποβάλουν τα νέα σχέδια

Biospheres-NBBJ-6

Η διαδικασία σχεδιασμού στοχεύει να αλλάξει τον τυπικό χώρο γραφείων σε ένα χώρο με μια ισχυρή εστίαση στον, δημόσιο χώρο και μια συναρπαστική θέση για εργασία.

Biospheres-NBBJ-5

Οι σφαίρες θα τοποθετηθούν μέσα σε ένα βελτιωμένο δημόσιο πάρκο που ομορφαίνει το οδικό τοπίο.

Biospheres-NBBJ-4

Το νέο κάμπους της Amazon θα βελτιώσει τα τρία μεγάλα κτίρια στην τριγωνική περιοχή Denny μεταξύ της του σταθμού South Lake Union και του εμπορικού πυρήνα.

Biospheres-NBBJ-3

Αρχικά, η καρδιά του κάμπους περιείχε ένα δημόσιο πάρκο και έναν χαμηλό ορθογώνιο όγκο, ο οποίος δεν περιγράφετο στον σχεδιασμό – αν και είχε μία πράσινη στέγη

Biospheres-NBBJ-2

Το σχέδιο προβλέπει τρεις πύργους 37 ορόφων που συμπληρώνονται με χαμηλότερους όγκους, ανοιχτό χώρο, πάρκα, πράσινες στέγες και εγκαταστάσεις τέχνης

Biospheres-NBBJ-1

Η Εταιρεία NBBJ παρουσίασε το εντυπωσιακό σχέδιό που προσθέτει τρεις θόλους-βιόσφαιρες στο έργο

Biospheres-NBBJ-14

Ο μεγαλύτερος θόλος θα έχει διάμετρο 130 πόδια (39,65 μέτρα) και οι μικρότεροι διάμετρο περίπου 80 πόδια (24,4 μέτρα).

Advertisements