ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Αμπού Ντάμπι

Το υδρόβιο συγκρότημα  που παρουσιάζεται, είναι εγκατεστημένο σε ένα τεχνητό νησί στο Αμπού Νταμπί.  Είναι μία κατασκευή διαστάσεων 100Χ100 μέτρων, στο τέλος ενός κυματοθραύστη μήκους 500 μέτρων. Ο σκοπός του προγράμματος «ηλιακή σταλαγματιά» είναι να μεγιστοποιηθεί η μεγαλοπρέπεια της εξαιρετικής περιοχής της θάλασσας του Ομάν.

.

Μετάφραση-Προσαρμογή: Παγκαρλιώτας Κώστας, Αρχιμηχανικός Γραμμής ΤΕ, ΟΣΕ

.

Για να ελευθερωθεί ο ορίζοντας από τα δομικά στοιχεία της κατασκευής, το έργο βασίζεται κυρίως σε έναν τεράστιο δομικό θόλο που απλώνεται στο χώρο ως ένα λουλούδι που ριζώνει στο κέντρο του νησιού. Αυτό το λουλούδι αποτελείται, στην πραγματικότητα, από δύο συνδεμένους σπειροειδείς θόλους. Ο κυρτός ανώτερος θόλος καλύπτεται με 16 σπείρες φωτοβολταϊκών κυψελών, ενώ ο κοίλος χαμηλότερος επενδύεται με ταπετσαρία με 16 φυτικές σπείρες.

Στο κέντρο αυτού του περιστρεφόμενου λουλουδιού, φτιαγμένο από δαντέλλες αραβικών σχεδίων, είναι τοποθετημένη η αγορά του πανοραμικού Majlis. Στην καρδιά του έργου, αυτή η  υδρόβια αγορά είναι ένα λιμάνι  ειρήνης και φρεσκάδας που καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους φιλοξενουμένους σε ένα εξαιρετικό χώρο.

Για να ολοκληρώσουν τα σχεδιαγράμματα του κυματοθραύστη, αυτοί οι 2 κεντρικοί θόλοι μεταμορφώνονται σε ένα μεγάλο σταγονίδιο. Γίνονται, ένας γενναιόδωρος πανοραμικός θόλος επάνω από τους ατμούς. Όλο το νησί προστατεύεται από τον ήλιο για να αναπτύξει καλύτερα την αλληλοσυνδετικότητα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και να πολλαπλασιάσει τους διαδρόμους περιπάτου σε αυτήν την θερμή και άνυδρη χώρα.

Για να εκμεταλλευτούν καλύτερα το θαλάσσιο οικοσύστημα, οι σουίτες έχουν σχεδιαστεί ως υδρόβια οικήματα. Όλες ευθυγραμμίζονται αντίστοιχα με ένα ακτινωτό σχέδιο που περιγράφεται από το τόξο ενός κύκλου διαμέτρου 350 μέτρων, που επιπλέει στη θάλασσα. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο, μια νέα κοραλλιογενής ύφαλος θα καλλιεργηθεί από  υδρόβιους κηπουρούς. Εκτός από το γεγονός ότι ωφελείται από μια συνολική συμβίωση με τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, αυτή η αποκεντρωμένη εγκατάσταση επιτρέπει σε κάθε σουίτα να εκμεταλλευτεί την συνολική ηρεμία, προστατευόμενη από την ηχορρύπανση του συγκροτήματος.

Οι φωτογραφίες είναι του Αρχιτεκτονικού γραφείου Vincent Callebaut (Κάνοντας κλικ στην κάθε φωτογραφία, μπορείτε να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

005

Η ηλιακή σταλαγματιά αιωρούμενη στην θάλασσα είναι ένα νέο οικολογικό ορόσημο

006

Τα τρία θεματικά πέταλα: Το Majlis, το SPA και η πισίνα

007

Το λουλούδι και οι δύο συνδεόμενοι σπειροειδείς θόλοι

008

Εναέρια άποψη του οικολογικού Majlis στο Al Aish

ΤΡΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΤΑΛΑ

Γύρω από την καρδιά του λουλουδιού, είναι  τοποθετημένα 3 θεματικά πέταλα που συγκεντρώνουν τις 3 κύριες λειτουργίες του προγράμματος: το Majlis και την αίθουσα υποδοχής του, το SPA και το κέντρο θερμικής θεραπείας  και τέλος την εσωτερική/υπαίθρια πισίνα  γλυκού νερού.

Αυτά τα 3 πέταλα κατασκευάζονται στην προεξοχή του βασικού χώρου υποδοχής που βρίσκεται σε επαφή με τους χώρους στάθμευσης, επιτρέποντας τις εγκαταστάσεις υποστήριξης όπως οι κεντρικές κουζίνες και οι αποθήκες τους, τις εγκαταστάσεις των πισινών καθώς επίσης και τις δεξαμενές των οργανικών υποστρωμάτων απαραίτητων για τους κήπους. Αυτή η διάταξη στο μπαλκόνι επιτρέπει την ενίσχυση της οπτικής σύνδεσης μεταξύ του ανθρώπου και της θάλασσας.

Το βόρειο πέταλο, το πιο σκιασμένο, αφιερώνεται στο Majlis και την τραπεζαρία του, που προεξέχουν από τη θάλασσα. Προσφέρει θαυμάσια θέα στα βαθιά τυρκουάζ και σμαραγδένια χρώματα, προς τον ορίζοντα.

Το νοτιοανατολικό πέταλο στεγάζει την μεγάλη πισίνα γλυκού νερού σε άμεση σύνδεση με την παραλία άσπρης  άμμου  προστατεύοντας την από τα επικρατούντα θαλάσσια ρεύματα που προέρχονται από τα βορειοδυτικά.

Τέλος, το νοτιοδυτικό πέταλο γυρίζει προς τον δύοντα ήλιο, για να ενσωματώσει εκεί τα τουρκικά λουτρά, τη σάουνα, χαμάμ και άλλους χώρους για χαλάρωση.

Μεταξύ αυτών των 3 πετάλων γυαλιού και χάλυβα, που περιγράφονται κάτω από τον κοίλο θόλο, 3  τροπικές οάσεις δημιουργούν τις σκιασμένες ατμόσφαιρες που αφιερώνονται στον περίπατο. Πράγματι, φοινικόδενδρα, μπανανιές, πορτοκαλιές, και ορχιδέες ελευθερώνουν τα αρώματά τους για την ευχαρίστηση των αισθήσεων. Αυτοί οι τρεις κήποι θα επιτρέψουν το μερικό φιλτράρισμα του φυσικού ύδατος των υδρόβιων λιμνών με τον καθαρισμό των φυτών.

013

Σχέδιο του κυρίου επιπέδου

014

Κατά μήκος και κατά πλάτος τομές

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Η αισθητικά δυναμική εμφάνιση του έργου «ηλιακή σταλαγματιά» συμβολίζει την ολοκλήρωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας για να κάνει το Majlis στο AlAish ένα νέο έμβλημα της πράσινης αρχιτεκτονικής στο Αμπού Νταμπί!

Με αυτήν την προοπτική, η ηλιακή στέγη σμιλεύεται με περισσότερα από 7.500 μ² γαλάζιων μονοκρυσταλλικών ηλιακών πάνελ καθώς επίσης και τα 2.500 μ²  μαξιλαριών φυτικών εγκαταστάσεων που απορροφούν την υγρασία του αέρα και δροσίζουν το συγκρότημα. Το Majlis είναι ένα κτήριο με θετική ενέργεια, δηλαδή παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Με την ίδια θεώρηση, στον δρόμο πρόσβασης στο συγκρότημα τοποθετούνται είκοσι αξονικοί ανεμοστρόβιλοι  τύπου Darrieus που θα επιτρέψουν να φωτιστεί με αυτάρκεια ο  κυματοθραύστης και οι προσβάσεις του, με εκμετάλλευση των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Η ΗΛΙΑΚΗ ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ είναι έτσι ένα πρόγραμμα οικολογικής αντίληψης που χαρακτηρίζεται από τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας υμνώντας τον αραβικό πολιτισμό σε αυτήν την τοποθεσία της θάλασσας του Ομάν. Είναι μια ωδή στην προστασία του τοπικού θαλάσσιου οικοσυστήματος και την ανάπτυξή της. Είναι μια φυσική περίπτωση που εκκολάπτεται μέσα σε μια ‘ανυδρη περιοχή  προτείνοντας μια μοναδική υδρόβια εμπειρία.

015

Η ΗΛΙΑΚΗ ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ είναι ένα πρόγραμμα οικολογικής αντίληψης που χαρακτηρίζεται από την χρήση ανανεώσιμών μορφών ενέργειας υμνώντας τον αραβικό πολιτισμό σε αυτήν την τοποθεσία της θάλασσας του Ομάν.

009

Η καρδιά του Majlis είναι η Agora, μία όαση ειρήνης και φρεσκάδας

021

Τα θερμά λουτρά, το SPA και η πισίνα προτείνουν μία μοναδική εμπειρία με φαντάσρική θέα στη θάλασσα

Στοιχεία έργου

ΤΥΠΟΣ: Architectural and Engineering Consultancy by Invitation
ΘΕΣΗ: Abu Dhabi, Existing Breakwater
ΠΕΛΑΤΗΣ: Private Client, Abu Dhabi
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ: Panoramic Majlis, Aquatic Center
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 15 000 m²
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Emilie Diers, Frederique Beck, Benoit Patterlini, Marco Conti Sikic, Vincent Callebaut

Πηγές:

http://www.archello.com/en/project/solar-drop/952218

http://vincent.callebaut.org/

026

Όψη και τομή στο σημείο που φαίνεται στην μικρή κάτοψη (πάνω αριστερά)

027

Όψη και τομή στο σημείο που φαίνεται στην μικρή κάτοψη (πάνω αριστερά)

034

εναέρια άποψη της πράσινης στέγης με τα φωτοβολταϊκά πάνελ

035

Τα τρία θεματικά πέταλα: Το Majlis, το SPA και η πισίνα

035β

Τυπική κάτοψη της σουίτας στο νερό

034β

Εναέρια όψη και τομή της σουίτας

 

Advertisements