Κάθετες καλλιέργειες Celestia Hortus

Η κάθετη καλλιέργεια είναι η γεωργική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία  μέσα σε ένα ουρανοξύστη- θερμοκήπιο ή στις κάθετα κεκλιμένες επιφάνειες. Η ιδέα ενός κάθετου αγροκτήματος έχει υπάρξει τουλάχιστον από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Η σύγχρονη ιδέα της κάθετης καλλιέργειας χρησιμοποιεί τεχνικές παρόμοιες με τα κτίρια που καλύπτονται από γυάλινους θόλους, όπου το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να ενισχυθεί με τεχνητό φωτισμό.

.

Μετάφραση-Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας

.

Μέχρι το έτος 2050, σχεδόν 80% του γήινου πληθυσμού θα κατοικεί στα αστικά κέντρα. Εφαρμόζοντας τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις στις σύγχρονες δημογραφικές εξελίξεις, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αυξηθεί σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του μεσοδιαστήματος. Κατ’ εκτίμηση περίπου 20% περισσότερο έδαφος που ισοδυναμεί με μέγεθος της Βραζιλίας, θα απαιτηθούν για να παραχθούν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί αυτός ο πληθυσμός, εάν οι παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας συνεχιστούν όπως ασκούνται σήμερα.

Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο, πάνω από 80% του εδάφους που είναι κατάλληλο για καλλιέργεια χρησιμοποιείται (πηγές: FAO και NASA). Ιστορικά, περίπου 15% αυτό είναι γεμάτο απόβλητα από τις φτωχές πρακτικές διαχείρισης. Τι μπορεί να γίνει για να αποφύγει αυτήν την επικείμενη καταστροφή; Μια πιθανή λύση: Κάθετη καλλιέργεια.

Hortus-Celestia-Vertical-Agriculture-Tower-11

Το κάθετο αγρόκτημα Hortus Celestia σχεδιάζεται για να επιδείξει την καινοτομία στην ολλανδική βιομηχανία θερμοκηπίων με 14 πατώματα κήπων ανθέων. Σχεδιασμένο από τις εταιρείες Exceptκαι Signτο κάθετο αγρόκτημα 28 ορόφων  περιλαμβάνει έναν περίπατο που αρχίζει από το πανοραμικό roofgarden και συνεχίζει προς τα κάτω μέσω του πύργου.

Hortus-Celestia-Vertical-Agriculture-Tower-31

Το Hortus Celestia περιλαμβάνει μια ευρεία σειρά γεωργικών χώρων που τυλίγονται με μία διαφανή μεμβράνη  ETFE. Το ισόγειο στεγάζει εστιατόρια,  καφετέριες, περιοχές έκθεσης και μια αίθουσα συνεδριάσεων. Ο πύργος περιβάλλεται  από ένα οικολογικό πάρκο που παρέχει στους ντόπιους και τους επισκέπτες μια ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της καινοτόμου τεχνολογίας της  βιοποικιλότητας του κτιρίου. Τα όμβρια ύδατα αποθηκεύονται σε δεξαμενές στην κορυφή του πύργου και χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούν το σύστημα άρδευσης.

Hortus-Celestia-Vertical-Agriculture-Tower-21

Το Τετραφλουορεθυλένιο (Tetrafluoroethylene), ETFE, ένα πλαστικό βασισμένο στο φθόριο, σχεδιάστηκε για να έχει  υψηλή αντίσταση διάβρωσης και τις ασκούμενες δυνάμεις σε ευρεία σειρά θερμοκρασίες. Το ETFE είναι ένα πολυμερές σώμα, και έχει μια πολύ υψηλή θερμοκρασία τήξης, άριστες χημικές, ηλεκτρικές και υψηλής ενέργειας ιδιότητες αντίστασης στην ακτινοβολία. Όταν καίγεται το ETFE απελευθερώνει το υδροφθορικό οξύ.

Hortus-Celestia-Vertical-Agriculture-Tower-41

Σημειώνεται ότι το Φθόριο (Fluorum) είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο F και ατομικό αριθμό 9. Δύο άτομα φθορίου σχηματίζουν ομοιοπολικό δεσμό μεταξύ τους, όταν το φθόριο βρίσκεται στη στοιχειακή του μορφή, σχηματίζοντας το διατομικό του μόριο, που γι’ αυτό έχει το χημικό τύπο F2 και ονομάζεται «διφθόριο». Είναι ανοικτοκίτρινο δηλητηριώδες αέριο, το πιο δραστικό από όλα τα στοιχεία. Π.χ. οξειδώνει ταχύτατα υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το οξυγόνο χρειάζεται και κάποιο σπινθήρα για να αρχίσει την καύση. Γι’ αυτό το F2 είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και επιπλέον, το φθόριο εμφανίζει την μεγαλύτερη ηλεκτραρνητικότητα.

preliminary_sketch_1_pure_image

Πηγές:

http://inhabitat.com/hortus-celestia-vertical-farm-showcases-the-future-of-dutch-greenhouse-industry/

+ Except

Βίντεο: HortusCelestiaVerticalAgricultureTower

Advertisements