1877 ΗΠΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ

Στο περιοδικό Harpers Weekly της 11ης Αυγούστου του 1877, υπάρχει μία αναλυτική περιγραφή της πρώτης (τουλάχιστον γνωστής σε εμένα) μεγάλης και αιματηρής απεργίας των σιδηροδρομικών των ΗΠΑ.  Η απεργία των Σιδηροδρομικών στη Βαλτιμόρη διήρκεσε από τις 16 ως τις 27 Ιουλίου. Είναι απαράμιλλη στην ιστορία των απεργιών σε αυτή τη χώρα αλλα και στο παγκόσμιο κίνημα των σιδηροδρομικών. Βέβαια το περιοδικό στην περιγραφή του είναι σαφώς κατά των απεργών, τους οποίους αποκαλεί «όχλο». Ας το έχουν υπ’ όψη συνεχώς οι αναγνώστες, παίρνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα γεγονότα που ακολουθούν, παρουσιάζονται μονόπλευρα. χαρακτηριστικά είναι τα σκίτσα της εποχής που επεικονίζουν τα γεγονότα

.

Παρουσίαση – Μετάφραση: Παγκαρλιώτας Κώστας, Αρχιμηχανικός Γραμμής ΤΕ, ΟΣΕ

Αιτία του πρώτου κρούσματος, ήταν η άρνηση των εργαζομένων στις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες του Σιδηροδρόμου  Βαλτιμόρης και Οχάιο να δεχθούν μείωση δέκα τοις εκατό στους μισθούς τους. Το πρωί της 16 Ιουλίου σαράντα άνδρες στη Βαλτιμόρη εγκατέλειψαν τα  τρένα και προχώρησαν σε απεργία. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων για τις κενές θέσεις, και η εταιρεία δεν είχε καμία δυσκολία στην πλήρωση των θέσεων. Αλλά οι απεργοί δεν θα τους επέτρεπαν να εργαστούν. Συγκεντρώθηκαν στο Camden Junction, περίπου τρία μίλια από την πόλη, σταμάτησαν τα τρένα, και αρνήθηκαν να τα επιτρέψουν να κινηθούν.

Τα νέα εξαπλώθηκαν με την ταχύτητα της φωτιάς, και σύντομα το αίσθημα δυσαρέσκειας είχε φτάσει στο Martinsburg της  Δυτικής Βιρτζίνια. Οι άνδρες σε εκείνο το σημείο, περίπου 100, άφησαν τα  τρένα τους το βράδυ, και δια της βίας απέτρεψαν την πρόσληψη νέων. Η Σιδηροδρομική εταιρεία προσέφυγε στον κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια για βοήθεια, και σε ανταπόκριση στάλθηκαν  εβδομήντα πέντε άνδρες της φρουράς του ελαφρού πεζικού Berkeley, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη FAULKNER, το επόμενο πρωί στο Martinsburg. Εδώ έλαβε χώρα η πρώτη σύγκρουση με τον στρατό. Η ομάδα του Συνταγματάρχη FAULKNER  αναπτύχθηκε στις δύο πλευρές ενός τρένου που ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Ένας  μηχανικός και ένας μηχανοδηγός προσφέρθηκαν εθελοντικά να εργαστούν.

sk771101

To έκτο Σύνταγμα Maryland πυροβολεί κατά τη διάρκεια της πορείας του μέσα στην Βαλτιμόρη

Καθώς το τρένο έφτασε στην αλλαγή, ένας από τους απεργούς, ο WILLIAM VANDERGRIFF, κατέλαβε το ψαλίδι και μετακίνησε την αλλαγή ώστε να κατευθυνθεί το τρένο στην πλευρική γραμμή.Ο JOHN POISAL, μέλος της πολιτοφυλακής, πήδηξε από το χειριστήριο της μηχανής και προσπάθησε να επαναφέρει το ψαλίδι.Ο VANDERGRIFF πυροβόλησε δύο φορές τον POISAL, προκαλώντας του μια ελαφρά πληγή στην πλευρά του κεφαλιού. Ο POISAL ανταπέδωσε τον πυροβολισμό, χτυπώντας τον VANDERGRIFF μέσα από το ισχίο. Αρκετοί άλλοι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον του VANDERGRIFF, χτυπώντας τον στο κεφάλι και βραχίονα. Όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, συγκεντρώθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήθος σιδηροδρομικών και  πολιτών, και τα αισθήματα έγιναν έντονα. Οι εθελοντές μηχανοδηγός και μηχανικός της αμαξοστοιχίας έτρεξαν μακριά μόλις άρχισαν οι πυροβολισμοί. Ο συνταγματάρχης  FAULKNER, στη συνέχεια, έκανε την δήλωση ότι είχε εκτέλεσε το καθήκον του, και εφόσον οι σιδηροδρομικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο. Η  Πολιτοφυλακή επέστρεψε στο στρατόπεδό της, αφήνοντας στους εξεγερμένους στην κατοχή του τομέα, και ο δρόμος αποκλείστηκε με ακίνητα τρένα στις δύο πλευρές του.

sk771102

Πυρπόληση των ατμομηχανών στο Martinsburg, Δυτική Βιρτζίνια

Από αυτό το σημείο το κίνημα εξαπλώθηκε γρήγορα προς τα δυτικά ως το Wheeling, στο κύριο μηχανοστάσιο, και επίσης στον  κλάδο του Parkersburg. Επειδή η απεργία έχει πάρει τέτοιο χαρακτήρα και αναλογίες στη Δυτική Βιρτζίνια και δεν θα μπορούσε να κατασταλεί από τις αρχές, ο κυβερνήτης MATTHEWS κάλεσε για ενίσχυση την εθνική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος ΧΑΙΗΖ απάντησε αμέσως, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους απεργούς να διασκορπιστούν, και απέστειλε 250 τακτικούς στρατιώτες, υπό την διοίκηση του στρατηγού ΦΡΕΝΣ στο Martinsburg και σε άλλα σημεία που εκδηλώθηκε απεργία. Αυτή η δύναμη έφτασε  στο Martinsburg νωρίς το πρωί της 19 Ιουλίου, οπλισμένοι με Τυφέκια Σπρίνγκφιλντ και τρία πολυβόλα.Gatling Βρήκαν 1.500 εμπορευματικά βαγόνια και 13 ατμομηχανές μπλοκαρισμένα στις πλευρικές γραμμές. Υπό την προστασία των τακτικών στρατευμάτων δύο εμπορευματικές αμαξοστοιχίες έφυγαν από το Martinsburg εκείνη την ημέρα χωρίς αιματοχυσία. Και οι δύο πέρασαν με ασφάλεια.

sk771103

Καύση της σιδηροδρομικής γέφυρας της κοιλάδας Lebanon από τους εξεγερμένους

Έτσι ο αποκλεισμός στο Martinsburg ήταν εν μέρει ήρθη, αλλά η απεργία δεν τελείωσε. Στην πραγματικότητα είχε μόλις  αρχίσει.  Και πριν ξημερώσει η επόμενη, είχε γενικευθεί, διασχίζοντας τον ποταμό Οχάιο, και επεκτάθηκε ως το Σικάγο. Στο Newark και Columbus του Οχάιο, οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες σταμάτησαν από τους απεργούς. Η απεργία δεν περιορίστηκε στην κύρια γραμμή αλλά επεκτάθηκε και στις διακλαδώσεις. Το πρωί στις 10, οι άνδρες των  εμπορευματικών μεταφορών του σιδηρόδρομου της Πενσυλβάνια απήργησαν στο Πίτσμπουργκ, δηλώνοντας  ως αιτία ότι η εταιρεία είχε διπλασιάσει τον αριθμό των βαγονιών σε κάθε τρένο χωρίς αύξηση του αριθμού του πληρώματος, και είχε επίσης περισσότερο από διπλασιάσει την απόσταση. Το πρωί οι σιδηροδρομικοί αρνήθηκαν να εργαστούν, και συγκεντρώθηκαν, εκατό ή περισσότεροι  στην περιοχή εμπορευμάτων, σταματώντας κάθε τρένο που προσπάθησε κινηθεί. Μια ντουζίνα τρένα με βοοειδή στον εμπορευματικό χώρο του Ανατολικού Liberty αποθεμάτων σταμάτησαν επίσης. Τα μεσάνυχτα 1.400 άνδρες είχαν συγκεντρωθεί στις δύο  περιοχές και 1500 βαγόνια ακινητοποιήθηκαν, εκ των οποίων τα 200  περιείχαν φθαρτά αγαθά.

sk771104

Καταστροφή του σταθμού και ξενοδοχείου Union στο Πίτσμπουργκ

Η επόμενη μέρα ήταν αιματηρή στην ιστορία της απεργίας. Ο αποκλεισμός  του Martinsburg είχε αρθεί και τα τρένα κυκλοφορούσαν πάλι  υπό την προστασία των εθνικών στρατευμάτων. Αλλά το απόγευμα της 20ης , πληροφορίες έφτασαν στην Βαλτιμόρη ότι όλες οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που έφυγαν από το Martinsburg εκείνη την ημέρα σταμάτησαν στο Cumberland, και τα πληρώματα εκδιώχτηκαν  από τους απεργούς. Ο Κυβερνήτης CARROLL αμέσως εξέδωσε μία δήλωση, και διέταξε την πολιτοφυλακή της πολιτείας να κινηθεί. Ο ήχος των κουδουνιών που καλούσαν τους άνδρες στα όπλα δημιούργησε αναστάτωση. Οι δρόμοι της Βαλτιμόρης γέμισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με πλήθη πολιτών να παρακολουθούν με αγωνία τις ανακοινώσεων στα γραφεία διαφόρων  εφημερίδων και να συζητούν για την κατάσταση. Καθώς συναγερμός ολοκληρώθηκε, τα πλήθη κατευθύνθηκαν προς τα στρατόπεδα των διαφόρων συνταγμάτων. Αυτό του έκτου συντάγματος ήταν μπροστά στην οδό Fayette και σε μια γειτονιά που κατοικείται από τις φτωχότερες τάξεις. Μέσα σε μισή ώρα μετά το άκουσμα της κλήσης, ένα πλήθος που αριθμούσε τουλάχιστον 2.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά περικύκλωσε το οπλοστάσιο και εξέφραζε δυνατά τα συναισθήματά του, εναντίον στρατιωτικών και υπέρ των απεργών.

Στις επτά και μισή οι δρόμοι που οδηγούν στο στρατόπεδο ήταν γεμάτοι με πλήθη που φώναζαν συνθήματα. Το θέαμα ενός ανθρώπου με στολή που προσπάθησε να μπει το κτίριο ήταν το σήμα για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, και όταν πλησίασε, συνελήφθη, και ρίχτηκε πάνω από τη γέφυρα σε ένα ρεύμα που περνά μέσα από αυτό το τμήμα της πόλης. Άλλοι ρίχτηκαν στην θάλασσα, και ήταν ευτυχείς να ξεφύγουν με ελαφρά τραύματα. Στην συγκυρία εκείνη, κάποιος έριξε ένα τούβλο στον φρουρό στρατιώτη στην πόρτα του στρατοπέδου. Αυτό ήταν ένα μήνυμα για μια ομοβροντία πυροβολισμών, οι οποίοι σύντομα κατέστρεψαν τα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου και τραυμάτισαν  μερικούς από τους άνδρες. Προτάθηκε από μερικούς από τους ανώτερους αξιωματικούς μια έφοδος με εφ’ όπλου λόγχη που θα υποχρέωνε τους συγκεντρωμένους να αποσυρθούν, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το συνταγματάρχη, που διέταξε τους φρουρούς να αποσυρθούν από την πόρτα, έχοντας την εντύπωση ότι αυτό θα ηρεμούσε το πλήθος.

sk771105

Άποψη από το καμπαναριό της πυρκαγιάς του Πίτσμπουργκ

Αντίθετα, αυτή η ενέργεια έγινε δεκτή με κραυγές χλευασμού και θριάμβου από το πλήθος, που συνέχισε να ρίχνει τούβλα και πέτρες και να πυροβολεί με πιστόλια στο τις πόρτες και τα παράθυρα του οπλοστασίου. Το σύνολο της διαθέσιμης αστυνομικής δύναμης της επαρχίας συγκεντρώθηκε αμέσως σε αυτό το σημείο, αλλά ήταν εντελώς ανίκανη να καταπνίξει την αναταραχή, η οποία αυξανόταν κάθε στιγμή. Στις 8:15 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν τα προκαταρκτικά για την έξοδο από το στρατόπεδο και ο συνταγματάρχης  PETERS αποφάσισε την  πορεία της δύναμής του στον σταθμό Κάμντεν, όπως είχε διαταχθεί από τον στρατηγό HERBERT. Οι άνδρες εφοδιάστηκαν με είκοσι γεμιστήρες, και οπλίστηκαν με οπισθογεμή τουφέκια Σπρίνγκφιλντ. Αριθμούσε περίπου εκατόν πενήντα άνδρες, και βάδισε προς τα έξω με γεμάτα τα όπλα. Το μόνο μέσο εξόδου ήταν από μια πόρτα που χωρούσαν να περάσουν μόνο δύο άτομα. Όταν δόθηκε η διαταγή εξόδου από την πόρτα η πρώτη εμφάνιση προκάλεσε βροχή πυροβολισμών από περίστροφα και άλλα μικρά όπλα.

Στην αρχή ο πολιτοφύλακες αμφιταλαντεύθηκαν για λίγο, αλλά τελικά  ανταποκρίθηκαν στις εντολές των αξιωματικών, βάδισαν σταθερά έξω στο δρόμο, μέσα από  το κραυγάζοντα, εξαγριωμένο πλήθος. Καθώς βάδιζαν προς την δυτική κατεύθυνση  το πλήθος τους πίεζε, και συνέχισε να τους απειλεί. Το θέαμα συναδέλφου τους  που χτυπήθηκε με μια πέτρα προκάλεσε ορισμένα από τα μέλη του Συντάγματος να πυροβολήσουν στο πλήθος. Ρίχτηκαν λίγες βολές, αλλά αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το πλήθος να οπισθοχωρήσει προς οδό Gay. Στη γωνία των οδών Gay και Frontαντηλλάγησαν και πάλι πυροβολισμοί. Όταν οι πολιτοφύλακες στράφηκαν προς την οδό Βαλτιμόρης, ένα τετράγωνο νότια, αυξήθηκαν οι πυροβολισμοί. Στη γωνία της οδού Halliday και Βαλτιμόρη, και στα  τετράγωνα μεταξύ των δρόμων Halliday και Calvert, όπου βρίσκονται τα γραφεία όλων των εφημερίδων, οι βολές ήταν συνεχείς, και η σκηνή αυτή δεν είχε ποτέ εμφανιστεί στην πόλη. Τα Καταστήματα έκλεισαν βιαστικά, οι  φοβισμένοι πολίτες γρήγορα έτρεξαν στους  πίσω δρόμους. Το Σύνταγμα προχώρησε στη στην οδό Howard, μέσω της οποίας έφτασε στον σταθμό Camden.

sk771106

Πανοραμική θέα της ερειπωμένης επαρχίας

Το πέμπτο Σύνταγμα δέχθηκε επίσης επίθεση στο δρόμο του για τον σταθμό, αλλά δεν ρίχτηκαν  πυροβολισμοί από τους στρατιώτες σε απάντηση. Ο γνωστός αριθμός αυτών που είχαν σκοτωθεί από τα πυρά του 6ου Συντάγματος ήταν εννέα, και πολλοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους ήταν αθώοι θεατές που είχαν ενταχθεί στο πλήθος για να δουν τι συνέβαινε. Στις δέκα περίπου τη νύχτα οι εξεγερμένοι στο σταθμό Camden, όπου τα δύο συντάγματα διαιρέθηκαν στα τέσσερα, έβαλαν φωτιά σε τρία βαγόνια που ήταν συνδεμένα σε μιά μηχανή, και λίγο αργότερα το νότιο άκρο της πλατφόρμας επιβατών φάνηκε επίσης να κα΄λιγεται, αλλά οι πυροσβέστες  κατάφεραν και έσβησαν τις φλόγες πριν φτάσουν στο κεντρικό κτίριο.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στο Πίτσμπουργκ είχε γίνει πιο δραματική. Ο σερίφης της πόλης  προσπάθησε να καταστείλει την αναταραχή. Αλλά ήταν αγνοήθηκε, προσέφυγε στην Πολιτεία για βοήθεια. Ο Κυβερνήτης HARTRANFT εξέδωσε μια δήλωση, και διέταξε τον στρατό να υποστηρίξει τον σερίφη. Η άφιξη του στρατού οδήγησε στην αύξηση του πλήθους, και ο ενθουσιασμός μεγάλωσε την ένταση. Δεν υπήρξε καθόλου  βία, αλλά οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες δεν είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη.Οι σιδηροδρομικοί στο Πίτσμπουργκ, Fort Wayne και Σικάγο πυροσβέστες απέργησαν την ίδια ημέρα, και το ίδιο έκαναν και οι συνάδελφοί τους των γραμμών  Erie στα δυτικά και στο Buffalo, με την απεργία να εκτείνεται ως την Δουνκέρκη. Απεργία επίσης εκδηλώθηκε στο Hornellsville. Τα τρένα δεν είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν με κανένα τρόπο.

sk771107

Καύση του στρογγυλού-σπιτιού στο Πίτσμπουργκ

Η έκτη και  έβδομη ημέρα της απεργίας, 21η και 22η Ιουλίου, ήταν η πιο αιματηρή όλων. Η πόλη του Πίτσμπουργκ ελεγχόταν εντελώς από τους απεργούς. Οι απεργοί παρέμενα στον σταθμό Union, όλο το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν έγιναν διαδηλώσεις από  αυτούς  μέχρι το απόγευμα της 21, όταν ο σερίφης FIFE, επικεφαλής του στρατού, αποπειράθηκε να το συλλάβει μερικούς από τους ηγέτες. Ένας απεργός πλησίασε τον σερίφη, κουνώντας το ρόπαλο του και φωνάζοντας προς το πλήθος και τους απεργούς, είπε, «στείλτε τους στον διάολο!» Αμέσως μία βροχή από πέτρες έπεσε στα στρατεύματα, και κάποιος πυροβόλησε στην παράταξη.

Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά, και για τρία λεπτά, έπεφταν πυροβολισμοί προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεκαέξι από το πλήθος σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.  Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, πλήθη εξαγριωμένων  ανθρώπων ξεπήδησαν ως δια μαγείας από όλες τις κατευθύνσεις. Δυνατές και βαθιές ήταν οι κατάρες εναντίον των στρατευμάτων από την Φιλαδέλφεια, που είχαν κατηγορηθεί από τους απεργούς και το πλήθος ως υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Εκατοντάδες άνθρωποι που σε καμία περίπτωση δεν συνδεόταν με το σιδηρόδρομο εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενωθούν με τους απεργούς και να εκδιώξουν τους στρατιώτες έξω από την πόλη. Διατυπώθηκαν  απειλές ότι  τα καταστήματα της εταιρείας, οι αποθήκες, και τα κτίρια θα γινόταν στάχτες εκείνο το βράδυ. Και οι εξεγερμένοι κράτησαν το λόγο τους.

Τα νέα για τους νεκρούς εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την πόλη σαν άγρια φωτιά και  προκάλεσαν την πιο έντονη συγκίνηση. Οι δρόμοι γρήγορα γέμισαν, και οι πιο τρελές φήμες επικράτησαν. Όταν οι ειδήσεις έφθασαν στον μεγαλύτερο αριθμο των εργατών και των εργαζομένων στα διάφορα καταστήματα της πόλης, παρουσιάστηκε φρενίτιδα, και από τις οκτώ οι δρόμοι στο κεντρικό μέρος της πόλης ήταν γεμάτοι. Ένα μεγάλο πλήθος έσπασε το εργοστάσιο όπλων της GreatWesternGun, και άρπαξαν 200 τουφέκια και μια ποσότητα μικρών όπλων, και διάφοροι άλλοι έψαξαν όλα τα άλλα σημεία της πόλης όπου πωλούντο  όπλα  για να πάρουν ακόμα 300. Οι διάφορες ομάδες ενώθηκαν και  βάδισαν προς την  εικοστή όγδοη οδό. Εν τω μεταξύ οι απεργοί και οι στρατιώτες γύρω από τον σταθμό Union δεν ήταν αδρανείς. Στις επτά η ώρα τα στρατεύματα της Φιλαδέλφειας, των οποίων οι αριθμοί είχαν αυξηθεί σε πάνω από 800 άνδρες, αποσύρθηκαν στο μεγάλο στρόγγυλο σπίτι στην γωνία των οδών Εικοστής όγδοης και Ελευθερίας οδό, παίρνοντας μαζί τους τα δύο πολυβόλα Gatling και δύο άλλα πυροβόλα που ανήκαν στην ομάδα του BRECK.

sk771108

Μια κηδεία ανάμεσα στα ερείπια στο Πίτσμπουργκ

Το στρογγυλό-σπίτι ήταν ένα πολύ σταθερό κτίριο, με διπλά τοιχώματα, το εξωτερικά σιδερένια, καθώς και η θέση ήταν η ισχυρότερη δυνατή για τα στρατεύματα. Οι απεργοί άρχισαν να συγκεντρώνονται γρήγορα, πολλοί έφτασαν με τα όπλα που πήραν από το οπλοστάσιο Alleghany. Ως τα μεσάνυχτα, είχαν συγκεντρωθεί 20.000 άτομα, 5.000, από τα οποία ήταν οπλισμένα. Το πλήθος  πολιόρκησε το στρογγυλό-σπίτι, στο οποίο είχαν καταφύγει οι στρατιώτες, και άνοιξε πυρ που απαντήθηκε από τα στρατεύματα. Ανακαλύπτοντας, μετά από μια σειρά  προσπαθειών, ότι δεν θα μπορούσαν να νικήσουν τους  στρατιώτες με αυτόν τον τρόπο, οι  εξεγερμένοι αποφάσισαν να τους κάψουν. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένα τραίνο πετρελαίου κατευθύνθηκε  από τον πλήθος, έξω από  την γραμμή προς ένα μεγάλο κτίριο κοντά στο στρογγυλό-σπίτι.

Το γειτονικό κτίριο έπιασε φωτιά και καταστράφηκε, αλλά το στρόγγυλο-σπίτι σώθηκε από τους στρατιώτες στο εσωτερικό, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους κρουνούς της εταιρείας σιδηρόδρομου. Ο καπνός του λαδιού που καιγόταν σχεδόν προκάλεσε ασφυξία στους  στρατιώτες, αλλά κράτησαν τις θέσεις τους μέχρι τις επτά το πρωί, όταν εγκατέλειψαν το κτήριο, και μετακινήθηκαν προς το Sharpsburg. Στο δρόμο δέχθηκαν επίθεση από τους εξεγερμένους, και στη σύγκρουση σκοτώθηκαν αρκετοί και από τις δύο πλευρές.  Από τη στιγμή που κάηκε το βαγόνι, στις έντεκα η ώρα το βράδυ του Σαββάτου, όλη τη νύχτα, και το μεγαλύτερο μέρος του  πρωινού της Κυριακής, βαγόνι με το βαγόνι κάηκαν  2.600 γεμάτα με πολύτιμα φορτία εμπορευμάτων όλων των ειδών, και  βαγόνια επιβατών και ύπνου όλων των ειδών.

Μετά την αποχώρηση της πολιτοφυλακής, τόσο το στρογγυλό-σπίτι όσο και ο σταθμός Unionπυρπολήθηκαν, και 125 ατμομηχανές καταστράφηκαν. Όλα τα  μηχανοστάσια και άλλα σιδηροδρομικά κτίρια κάηκαν. Οι εξεγερμένοι τοποθέτησαν ένα κανόνι, και απειλούσαν να ανατινάξουν σε κομμάτια, κάθε άνθρωπο που θα επιχειρούσε να σβήσει τις φλόγες. Οι πυροσβέστες, έτσι φοβήθηκαν, αποσύρθηκαν, και ασχολήθηκαν να σώσουν τις  ιδιωτικές ιδιοκτησίες μόνο.

sk771109

Το Πίτσμπουργκ στα χέρια των εξεγερμένων

Ενώ εκατοντάδες είχαν εμπλακεί στην πυρπόληση των βαγονιών και να σιγουρευτούν για την καταστροφή των κτιρίων στο εξωτερικό σταθμό, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά ασχολήθηκαν με την λεηλασία στα βαγόνια. Άνδρες έσπαζαν τις πόρτες των βαγονιών, και έριχναν το περιεχόμενο στα πλήθη που είχαν μαζευτεί.  Από τις τρεις  το απόγευμα της Κυριακής οι φλόγες είχαν φθάσει σχεδόν στον σταθμό της Ένωσης. Αλλά η καύση βαγονιών ήταν αργή και οι εξεγερμένοι  ήταν ανυπόμονοι. Έσπευσαν στο γραφείο του κεντρικού σταθμάρχη, ένα διώροφο κτίριο στο απώτατο άκρο του υπόστεγου στη βόρεια πλευρά της πλατφόρμας, και άνοιξαν το γραφείο και τα ντουλάπια, σκόρπισαν βιβλία και έγγραφα στο πάτωμα, και ρίχνοντας λάδι επάνω τους, το έβαλαν φωτιά.

 «Ο σταθμός της Ένωσης καίγεται!» ήταν η ανακοίνωση που εξαπλώθηκε σαν μια λάμψη της αστραπής σε όλη την πόλη, και πλήθος κόσμου συνέρρευσε ταυτόχρονα σε όλες τις λεωφόρους που οδηγούν στη σκηνή για να δουν το θέαμα. Η πλαγιά πάνω από τον σταθμό καλύφθηκε με ανθρώπους. Εκατοντάδες ανέβηκαν στον υψηλό πύργο στο Δημαρχείο, και από αυτό το υψόμετρο έβλεπαν την πυρκαγιά . Καθώς ο καπνός ανέβαινε προς τον ουρανό, τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων στο Alleghany, και οι πλευρές του παρακείμενου λόφου γέμισαν με θεατές, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά.

Έγιναν προσπάθειες να σωθεί το σιλό σιταριού κοντά, αλλά το πλήθος, νομίζοντας ότι ανήκε στην εταιρεία του σιδηροδρόμου, αρνήθηκε να επιτρέψει οι πυροσβέστες να έρθουν κοντά, και έτσι καταστράφηκε. Ήταν μια τεράστια δομή, 150 πόδια  ύψος, και περίπου 80 τετραγωνικά πόδια επιφάνεια, κατασκευασμένο  από ξύλο και ήταν καλυμμένο με πλάκα. Ο Σταθμός της Ένωσης ήταν ένα μεγάλο κτίριο τεσσάρων ορόφων, μπροστά σε μια ανοιχτή πλατεία. Είχε πρόσοψη περίπου 70 πόδια, και επεκτεινόταν προς τα πίσω κατά μήκος της οδού Liberty περίπου 200 πόδια. Ο κάτω όροφος χρησιμοποιείτο ως αίθουσες αναμονής, εκδοτήρια και  γραφεία της εταιρείας. Τα ανώτερα πατώματα ήταν ξενοδοχείο. Ολόκληρο το κτίριο ήταν σε μοντέρνο στυλ αρχιτεκτονικής, και εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους σταθμούς στη χώρα και έχε ολοκληρωθεί περίπου επτά χρόνια πριν. Στο πίσω μέρος του  σταθμού, ήταν οι γραμμές με ξύλινα υπόστεγα, που καλύπτουν διάφορες διαδρομές για να προστατεύουν τους επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτές τις γραμμές έτρεξε το φλεγόμενο βαγόνι.

Ο σταθμός Panhandle  στην οδό Grant, και το μηχανοστάσιο στην οδό Quarry, είχαν την ίδια τύχη. Όταν αυτό το τελευταίο κτήριο κάηκε, ολόκληρο το έδαφος μεταξύ της έβδομης λεωφόρου και του σταθμό MillVale, μια απόσταση τριών μιλίων, ήταν ένα πύρινο μέτωπο, και πριν από το ηλιοβασίλεμα κανένα κτίριο, κανένα βαγόνι των σιδηροδρόμων  Πενσυλβάνια και Panhandle δεν έμεινε άκαυστο στο Πίτσμπουργκ. Το  συνολικό κόστος των ζημιών  δεν ήταν λιγότερο από  6.000.000 έως 7,000,000 Δολάρια.

Στις 21 Ιουλίου, ο Πρόεδρος ΧΑΙΗΖ εξέδωσε μια άλλη προκήρυξη, προειδοποιώντας τους  στασιαστές να διασκορπιστούν μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Στις 22  κάηκε ένα τραίνο πετρελαίου στη Βαλτιμόρη. Το εικοστό-τρίτο Σύνταγμα, του Μπρούκλιν, διατάχθηκε να πάει στο Hornellsville, και λίγο αργότερα το όγδοο της Νέας Υόρκης εστάλη Buffalo, και το ένατο στο Albany. Όλα τα συντάγματα της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν στα στρατόπεδά τους. Την ίδια ημέρα, ο κυβερνήτης HARTRANFT, της Πενσυλβανία, διέταξε να βγει έξω κάθε Σύνταγμα. Εκείνο το βράδυ υπήρξε μια εξέγερση στο Reading, με αποκορύφωμα το κάψιμο  διάφορων βαγονιών. Οι στρατιώτες σκότωσαν δεκατρείς εξεγερμένους και τραυμάτισαν σαράντα τρεις. Η σιδηροδρομική γέφυρα της κοιλάδας Lebanon, πάνω από τον ποταμό Schuylkill, που κόστισε πάνω από 50.000 δολάρια, κάηκε στο δυτικό άκρο λίγο πριν τα μεσάνυχτα και καταστράφηκε εντελώς. Στο Readingοι εξεγερμένοι αποξήλωσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, και τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον τους, δολοφονώντας δέκα άνδρες. Απεργοί έβαλαν φωτιά σε ένα τραίνο πετρελαίου στη Φιλαδέλφεια, αλλά κάηκαν μόνο τέσσερα βαγόνια. Την επόμενη μέρα η απεργία επεκτάθηκε σε πολλές πρόσθετες γραμμές στην Πενσυλβανία, το Νιου Τζέρσεϋ, και αλλού, και ξέσπασε σε πολλά νέα σημεία. Οι σιδηροδρομικοί της εταιρείας  NewYorkCentral προσχώρησαν στην απεργία, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους Πενσυλβανία και Ντελαγουέρ, Lackawanna, και Western,  Delaware και Hudson, και Lehigh και Susquehanna, αλλά δεν υπήρξαν διαταραχές.

Το πρωί της 25 η απεργία είχε φθάσει στην κορύφωσή της, όταν λειτουργούσε μετά βίας μία μόνο σιδηροδρομική γραμμή, από το Hudson στο Μισισιπή, και από τον Καναδά προς τη Βιρτζίνια. Αλλά μερικοί από τους απεργούς άρχισε να εξασθενούν και πριν από τη νύχτα τρεις γραμμές  στην περιοχή επαναλειτούργησαν. Έγιναν μεγάλες ταραχές στο Σαιντ Λούις και Σικάγο στις 25 και 26, και στην τελευταία πόλη σκοτώθηκαν δεκαπέντε και πολλοί τραυματίστηκαν από την αστυνομία και τους στρατιώτες. Σχηματίστηκε Επιτροπή επαγρύπνησης, και οι εξεγερμένοι τέθηκαν υπό έλεγχο. Στις 27 ο σιδηρόδρομος NewYorkCentral λειτουργούσε  πάλι, και την πολιτοφυλακή της πολιτείας της Νέας Υόρκης στάλθηκε στα σπίτια τους. Υπήρχαν ακόμη απειλές και προβλήματα σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα στις περιοχές εξόρυξης, αλλά η απεργία, στο σύνολό της, ήταν κοντά στο τέλος της.

Advertisements