Βίντεο με θέμα την παλιά Θεσσαλονίκη Ι

Έκανα μία προσπάθεια να συγκεντρώσω διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube με θέμα την παλιά Θεσσαλονίκη και την απελευθέρωσή της. Θα υπάρξει και συνέχεια. Αναφέρονται οι δημιουργοί και οι διάρκεια – Κώστας Παγκαρλιώτας

Η Θεσσαλονίκη με χρώμα (1913)

Την άνοιξη του 1913, οι φωτογράφοι του Άλμπερτ Καν κατέφτασαν σε μια πολυπολιτισμική πόλη σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Η Θεσσαλονίκη δεν αποτελούσε πλέον τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κατέρρεε στα Βαλκάνια. Το παραπάνω τμήμα ντοκιμαντέρ του BBC παρουσιάζει τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Νύμφη του Θερμάϊκου. Πρώιμες έγχρωμες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης κατά την αυγή του 20ου αιώνα.
Πηγή του αποσπάσματος είναι το ντοκιμαντέρ του BBC: «Edwardians in Colour: The Wonderful World of Albert Kahn –  Episode 3: Europe on the Brink» Γλώσσα: Αγγλικά. Διάρκεια 7:45

Το 1909 ο εκατομμυριούχος γάλλος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Albert Kahn ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να δημιουργήσει ένα έγχρωμο φωτογραφικό αρχείο των λαών του κόσμου. Ο Kahn χρησιμοποίησε την τεράστια περιουσία του να στείλει μια ομάδα ατρόμητων φωτογράφων σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο, συχνά σε κρίσιμο κομβικά σημεία στην ιστορία τους, όταν πανάρχαιοι πολιτισμοί ήταν στα πρόθυρα να αλλάξουν για πάντα από τον πόλεμο και την πορεία της παγκοσμιοποίησης του εικοστού αιώνα.

Το έργο αυτό είχε ως αποτέλεσμα  72.000 αυτοχρωμίες, περισσότερες από όσες έχουν ποτέ δημοσιευθεί. Το BBC έχει εκπονήσει μια σειρά του 9-μερών σχετικά με τη συλλογή του. Μία από τις σειρές αυτές αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη.  Auguste leon (1857 – 1942)

Αναρτήθηκε στο Youtube από τον χρήστη redofdeathGR

Thessaloniki, by Auguste Léon, 1913

Θεσσαλονίκη, από τον Auguste Léon, 1913

Ένα επίσης σύντομο βίντεο για τη συλλογή είναι το παρακάτω με τίτλο: «The Wonterful World of Albert Kahn».

Χωρίς ομιλία, μουσική μόνο. Διάρκεια 1:58

.

H μηχανή του χρόνου – Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Οι θρυλικές μάχες του Α’ και Β’ Βαλκανικού πολέμου, ο «αόρατος πόλεμος» των κατασκόπων, η σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου και η παράδοση της πόλης από τον Οθωμανό πασά παρουσιάζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Ακόμα, θα προβληθεί σπάνιο αρχειακό υλικό από τις μάχες, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άγνωστες φωτογραφίες και έγγραφα της εποχής.
Ο Ελληνικός στρατός στη θυελλώδη προέλασή του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, είχε την υποστήριξη ενός «αόρατου» στρατού κατασκόπων, που με πολλούς κινδύνους παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες. Ο Αθανάσιος Σουλιώτης ή «Νικολαΐδης», ο πιο ριψοκίνδυνος Έλληνας πράκτορας, κατάφερε να αποσπάσει πληροφορίες από τις αντίπαλες γραμμές και να βρει απρόσμενους συμμάχους. Έλληνες πατριώτες που υπηρετούσαν στον βουλγαρικό στρατό, όπως ο γιατρός Φίλιππος Νίκογλου, μπόρεσαν να ειδοποιήσουν έγκαιρα τον Βενιζέλο, ότι οι Βούλγαροι προελαύνουν προς τη Θεσσαλονίκη.
Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες την σύγκρουση Βενιζέλου και Κωνσταντίνου, με αφορμή την στάση του διαδόχου να μην σπεύσει να μπει πρώτος με τον στρατό στη Θεσσαλονίκη. Ερευνητές της περιόδου μιλούν για το άγνωστο παρασκήνιο με τον Βουλγαρικό στρατό προ των πυλών της πόλης και το θρίλερ για την παράδοσή της από τον Οθωμανό αρχιστράτηγο Χασάν Ταχσίν. Τελικά ο πασάς της Θεσσαλονίκης παρέδωσε την πόλη με την ιστορική φράση «από Έλληνες την πήραμε και σε ‘Έλληνες την παραδίδουμε». Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία στην εκπομπή του εγγονού του Χασάν Ταχσίν Πασά, Ίνη Μεσαρέ.
Στην εκπομπή περιγράφουν την αγωνιώδη προέλαση του ελληνικού στρατού: ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος, ο Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τίτος Αθανασιάδης, οι ιστορικοί Σαράντος Ι. Καργάκος, Απόστολος Παπαγιανόπουλος, Γιάννης Μέγας και Αθηνά Τζινίκου, η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, οι πανεπιστημιακοί Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ζήσης Φωτάκης και Σπύρος Πλουμίδης, ο εκπαιδευτικός και ερευνητής τοπικής ιστορίας Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Νίκος Βλαχόπουλο

Εκπομπή της ΝΕΤ. Δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκ 2012. Διάρκεια 52:52

.

ΕΡΤ3 «Θεσσαλονίκη 1212-2012»

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ VIDEO

Δημοσιογραφική επιμέλεια – Κάλλη Ζάραλη

Δημοσιεύθηκε στις 24 Απρ 2012. Διάρκεια 9:56

.

Παλιά Θεσσαλονίκη, Άνθρωποι. Σύνθεση απο παλιές φωτογραφίες

Άνθρωποι και γειτονιές της παλιάς Θεσσαλονίκης.
Το ξεκίνημα του 20ου αιώνα βρήκε τη Θεσσαλονίκη να έχει στην αγκαλιά της μια πολυχρωμία 135.000 περίπου κατοίκων. Η πόλη διακρινότανε για το αξιοθαύμαστο της ειρηνικής συνύπαρξης αυτών των ανθρώπων. Περίπου 60.000 ήταν οι Εβραίοι, 40.000 Ισπανικής προέλευσης και 20.000 Ντονμέδες (εξισλαμισμένοι Εβραίοι) .Οι Έλληνες με το παρατσούκλι ¨Μπαγιάτηδες¨ 40.000, οι Μουσουλμάνοι περίπου 20.000, οι Σλαβικής καταγωγής 5.000 και οι Ευρωπαίοι περίπου 3.0000
*Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη. Διάρκεια 12:08. Δημοσιεύθηκε στις 17 Απρ 2012  από τον χρήστη ORFFEAS

.

Παλιά Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος

Η Ιστορία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.
Ο Λευκός Πύργος, μοναχικός και σιωπηλός, αιώνες τώρα, υπήρξε πάντα το επίκεντρο και ο παρατηρητής των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της πόλης. Η κατεδάφιση του περιτειχίσματος και οι διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του, ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εποχής, άλλαζαν ανά καιρούς και την εικόνα του ιστορικού μνημείου.

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2012 από τον χρήστη ORFFEAS. Διάρκεια 17:11
Η πηγή πληροφοριών στο βίντεο έως και το 3:20 είναι από εδώ: http://www.lpth.gr/

.

Παλιά Θεσσαλονίκη, Δρόμοι

Ένα ακόμη, φωτογραφικό ξεφύλλισμα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης πριν την μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Μια περίοδος τελείως διαφορετικής αισθητικής, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια – ανέγγιχτα ακόμη – να είναι πιασμένα χέρι με χέρι με τα παραδοσιακά σπίτια του κέντρου και τα φτωχόσπιτα της Άνω πόλης. Μια διαφορετικότητα αντιπροσωπευτική των κατοίκων της, που έκανε την πόλη μέσα από μια πολυχρωμία ζεστών αντιθέσεων να ξεχωρίζει.

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2012 από τον χρήστη ORFFEAS. Διάρκεια 14:39

.

Παλιά Θεσσαλονίκη, Θερμαϊκός

Ο Θερμαϊκός Κόλπος από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα.
Γενική άποψη της πόλης από τη Θάλασσα, τα όμορφα Ιστιοφόρα που δέσανε στο κόλπο , ψαράδες, και ψαρόβαρκες και οι δραστηριότητες στις αποβάθρες και το λιμάνι. Επίσης Ναυτική γιορτή και ορισμένα από τα καραβάκια που μεταφέρανε τα καλοκαίρια τον κόσμο απέναντι στη Περαία, το Μπαξέ και την Αγία Τριάδα. Και στο τέλος, ελάχιστα από τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού κόλπου.

Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη

Δημοσιεύθηκε στις 31 Μαίου 2012 από τον χρήστη ORFFEAS. Διάρκεια 10:28

.

Παλιά Θεσσαλονίκη, Διάφορα

Διάφορες στιγμές από ζωή των κατοίκων, κτήρια, μαγαζάκια, επαγγέλματα και οι αθλητικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, από αρχές του 19ου αιώνα έως και το 1980 περίπου.

Αλέξης Χονδρούλης: Ο κυρ Αλέξης ήταν ένας από τους ποιο γραφικούς τύπους της πόλης. Καθότανε πάντα στο ίδιο πόστο, πλάι από το Λευκό Πύργο, έχοντας μαζί του μια ζυγαριά, ένα καναρίνι στο κλουβί του και ένα φαναράκι πετρελαίου για το βράδυ. Όποιος ήθελε να μάθει τα κιλά του, με ένα πολύ μικρό τίμημα ανέβαινε στη ζυγαριά και όποιος ήθελε να μάθει τη μοίρα του (πληρώνοντας και πάλι το ανάλογο αντίτιμο) ο κυρ Αλέξης του έβγαζε ένα δίσκο με χρωματιστά φακελάκια τοποθετημένα κάθετα και το καναρίνι με το ράμφος του τσιμπούσε ένα από αυτά που μέσα γράφανε το ¨μέλλον¨ του ενδιαφερομένου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 Μαίου 2012 από τον χρήστη ORFFEAS. Διάρκεια 12:05

Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη

Θα ακολουθήσει η ανάρτηση επιπλέον βίντεο.

Advertisements