Ρομαντικό καταφύγιο στην Σαντορίνη

Ένα παγκόσμιας ποιότητας μικρό πανδοχείο , βρίσκεται στους  βράχους της Καλντέρας στη Σαντορίνη ατενίζοντας την θάλασσα του Αιγαίου. Ένα ρομαντικό καταφύγιο  σε έναν ιδιωτικό κήπο της Εδέμ, που αξιοποιεί  τελείως τις  απο παλιά υπάρχουσες υπόσκαφες κατοικίες.

Συγκέντρωση Υλικού – Μετάφραση: Παγκαρλιώτας Κώστας

Πηγές: Ελληνική Παραδοσιακή Αρχικτεκτονική, έκδοση 1983 –

http://www.onekindesign.com/2011/05/04/romantic-hideaway-in-santorini/

.

Πριν παρουσιάσουμε όμως το Ξενοδοχείο Perivoloas, λίγα λόγια για τις υπόσκαφες κατοικίες στην Οία. Ο ιδιοκτήτης αξιοποίησε υπάρχοντα κτίσματα για να φτιάξει αυτό το καταπληκτικό συγκρότημα.

Υπόσκαφες κατοικίες

Στην Οία ξεχωρίζουν δύο ειδών παραδοσιακές κατοικίες: οι υπόσκαφες και τα καπετανόσπιτα. Το υπόσκαφο είναι ένας στενόμακρος χώρος λαξευμένος μέσα στο βράχο, με θολωτή οροφή και στενή πρόσοψη.  Τα υπόσκαφα σπίτια είναι σπηλαιοειδείς κατοικίες, τα οποία είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα, είτε ολόκληρα είτε με πρόσθετα κτιστά τμήματα. και αποτελούσαν παλαιότερα τις κατοικίες των πληρωμάτων των καραβιών. Έχουν πρόσοψη στο επίπεδο της γης και εκμεταλλεύονται τις φυσικές κλιμακώσεις του εδάφους. Τα κτισμένα τμήματα στεγάζονται με θόλους ή σταυροθόλια με ένα είδος χυτής καλουπωτής κατασκευής. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται η πέτρα του νησιού, κόκκινη ή μαύρη και θηραϊκό χώμα που όταν αναμιγνύεται με τον ασβέστη δίνει ένα πολύ ισχυρό κονίαμα, το αποκαλούμενο θηραϊκό κονίαμα. Ο τρόπος κατασκευής επιτρέπει τη δημιουργία ποικιλίας μορφών με μεγάλη πλαστικότητα. Οι υπόσκαφες κατοικίες είναι άριστες από πλευράς θερμικής απόδοσης, καθώς εξυπηρετούν τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εξωτερική όψη υπόσκαφης κατοικίας

Ένα τυπικό υπόσκαφο σπίτι έχει στενό μέτωπο και μεγάλο βάθος.  Ο εξωτερικός τοίχος έχει 2 παράθυρα εκατέρωθεν της πόρτας και ένα παράθυρο-φεγγίτη πάνω από την πόρτα. Τα ανοίγματα αυτά είναι οι μοναδικές είσοδοι φυσικού φωτός και φρέσκου, καθαρού αέρα σε αυτούς τους βαθείς χώρους. Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού βρίσκεται η σάλα, πίσω η κρεβατοκάμαρα, ενώ η κουζίνα είναι μια μικρή και χαμηλή γωνιά συνήθως χτιστή με θόλο που επικοινωνεί με τη σάλα. Η τουαλέτα είναι ανεξάρτητη στην αυλή. Ένας διαχωριστικός τοίχος με τομές που μιμούνται τις τομές του εξωτερικού τοίχου χωρίζει τη σάλα από την κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε η κρεβατοκάμαρα να φωτίζεται και να αερίζεται διαμέσου της σάλας.

Οι φέροντες τοίχοι μπορούν να έχουν πάχος 30-65 εκ. ενώ οι ελεύθεροι τοίχοι, τα στηθαία κλπ. πάχος 20-25 εκ..Όλες οι επιφάνειες των τοίχων επιχρίονται με λάσπη (μείγμα θηραϊκής γης με νερό) και ορισμένες φορές, για την ενίσχυση της λάσπης, σφηνώνονται μικρά κομμάτια κοκκινόπετρας κατά διαστήματα στον σοβά.  Η οροφή είναι ημικυλινδρική για στατικούς λόγους. Το ημικυλινδρικό σχήμα της βοήθα στην αύξηση του φωτισμού & του αερισμού στο βάθος των κατοικιών. Ο ρόλος τους είναι πολύ σπουδαίος τις ζεστές ημέρες. Λόγω του μεγάλου ύψους, ο ανυψούμενος ζεστός αέρας συγκεντρώνεται ψηλά & φεύγει εύκολα από το φεγγίτη της πρόσοψης.

Σαντορίνη

Οία. Σκίτσα υπόσκαφης κατοικίας(κάτοψη, τομή). Διακρίνεται η προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου & ο διαχωριστικός τοίχος . (Πηγή:Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π.)

Το Ξενοδοχείο

Το Ξενοδοχείο Perivoloas είναι ένα αποκατεστημένο σύμπλεγμα σπηλιών 300 χρονών, όπου κάποτε υπήρχαν σπίτια, οινοποιία και σταύλοι των ψαράδων και των αγροτών, τώρα είναι ένα συγκρότημα 17 ιδιωτικών σπιτιών. Το συγκρότημα είναι τοποθετημένο  μέσα σε ένα αμφιθεατρικό τοπίο με  καμπύλες και καταλήγει  σε έναν κεντρικό  πεζούλι από πέτρα, με μια πισίνα που ρέει ως την άκρη του απότομου βράχου σε έναν αιγαιακό ορίζοντα.

home1

Το πεζούλι στην περιοχή της πισίνας προσφέρει την τέλεια θέση  παρατήρησης στο ηλιοβασίλεμα απολαμβάνοντας τα μεσογειακά πιάτα που σερβίρονταιι από το γαστρονομικό εστιατόριο Perivolas, κάποτε αιωνόβιο κελάρι κρασιού. Τη νύχτα, φως από τις δωδεκάδες των κεριών ανταναξκούν στους άσπρους, ανάγλυφους χειροποίητους  τοίχους του μπάρ Perivolas. Το περιβάλλον  του στούντιο Ευαιξίας ολοκληρώνει την ανανέωση του σώματος και της ψυχής.

Santorini-21

Στη συντήρηση των αρχικών δομών, διατηρήθηκε η αισθητική των σπηλιών, ενώ έχουν προστεθεί σύγχρονες ανέσεις για τις ανάγκες ικανοποίησης των φιλοξενουμένων». Κάθε ιδιωτικό κλιματιζόμενο σπίτι Perivolas έχει το δικό του πέτρινο πεζούλι  με θέα την  μοναδική Καλντέρα της Σαντορίνης. Τα δωμάτια είναι εφοδιασμένα  με  αντίκες από τα νησιά και  χειροποίητα αντικείμενα που μεταβιβάζουν την απλή κομψότητα και μια προσωπική αφή. Όλα τα σπίτια στο πανδοχείο Perivolas περιλαμβάνουν  θολωτές οροφές, ευρύχωρα δωμάτια,  θολωτά λουτρά, και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Το Perivolas καλύπτει 14.000 τετραγωνικά μέτρα αμπελώνων,  άγριων δέντρων σύκων και  άφθονης χλωρίδας.

Santorini-20

Santorini (9)

Santorini (3)

Santorini-19

Santorini (4)

Santorini (5)

Santorini (7)

Santorini (8)

Santorini (10)

Santorini (11)

Santorini (14)

Santorini

Santorini-06

Santorini (1)

Advertisements