Οικολογικό σπίτι από κοντέϊνερ

Το  Οικολογικό σπίτι της WFH στην Κίνα, που παρουσιάζεται εδώ σχεδιάστηκε από την Αρχιτεκτονική εταιρεία studio Arcgency που έχει έδρα στην Κοπεγχάγη. Συντίθεται από τρία στοιβαζόμενα εμπορευματοκιβώτια (κοντέϊνερ) που αποτελούν και το φέροντα οργανισμό της όλης κατασκευής.

Μετάφραση, Σύνθεση: Παγκαρλιώτας Κώστας

WFH House (1)

Εξωτερική όψη του κτιρίου. Διακρίνεται η πράσινη στέγη με τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ

Η ανακύκλωση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις μέρες μας. Ειδικά όταν πρόκειται για την αρχιτεκτονική και τον βιώσιμο σχεδιασμό. Έχουμε δει πολλούς δημιουργικούς τρόπους για να οικοδομήσουμε ένα σπίτι, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον ή ανακυκλώσιμα, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ ένα σπίτι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από  εμπορευματοκιβώτια. Το σπίτι που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση «σχεδιάστηκε για να παράγει περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμων  εμπορευματοκιβωτίων ως πλαίσιο χάλυβα, μια βιώσιμη πρόσοψη από μπαμπού, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, επενδυμένη από  ηλιακές κυψέλες πράσινη στέγη και διαπερατές πλακοστρώσεις.» Έχει την αίσθηση της βιωσιμότητας με κάθε τρόπο.

WFH House (4)

Το εσωτερικό είναι όμορφο, ντυμένο στα λευκά, αλλά με παφλασμούς χρώματος, εδώ και εκεί. Οι πολύχρωμες κουβέρτες δημιουργούν ένα  συναίσθημα άνεσης και κάπως, μας θυμίζουν το καθαρό και μινιμαλιστικό (επίσης πολύ κομψό) σκανδιναβικό ντιζάιν. Τίποτα δεν πάρα πολύ νευρικός ούτε προκλητικό. Απλά  ένα φωτεινά και λαμπερό περιβάλλον, πλημμυρισμένο από φως. Το ισόγειο  οραματίστηκε ως ένας ενιαίος  χώρο για να φιλοξενήσει την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι, αυτός η  οριοθέτηση αυτού του τύπος του χώρου επιτρέπει η απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ των εσωτερικών χώρων.

WFH House (8)

Οι τζαμόπορτες του ισογείου είναι πλήρως αναδιπλούμενες και χρησιμοποιούνται όταν ο καιρός είναι καλός

Με λίγα λόγια:

 • Η ιδέα για το WFH είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για σύστημα σπονδυλωτού κτιρίου, βασισμένο σε μια αρχή σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας εμπορευματοκιβώτιων 40 ποδών ως φέροντα οργανισμό.
 • Η δομή μπορεί να προσαρμοστεί στις τοπικές απαιτήσεις όπως κλιματολογικές ή θέματα σεισμού.
 • Είναι το πρώτο προκατασκευασμένα σύστημα στέγασης που ικανοποιεί τις απαιτήσεις για ένα διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικού κτιρίου, ενεργό σπίτι.
 • Η δομή μπορεί να ρυθμιστεί για να εξυπηρετήσει πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, πολλαπλούς ορόφους, κατοικίες στην πόλη, συμπλέγματα κατοικιών ή μεμονωμένες βίλες.
 • Υψηλής κλάσης εσωτερικό κλίμα, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικά σωστά υλικά.
 • Πολύ σύντομη περίοδος κατασκευής.
 • αποσυναρμολογείται για ανακύκλωση ή  επανατοποθέτηση.
 • Online εργαλεία παραμετροποίησης παρέχουν στους πελάτες τη δυνατότητα να αποφασίζουν τη δική τους εκδοχή του σχετικά με τη διάταξη, μέγεθος, πρόσοψη, εσωτερικών κλπ. Η διαμόρφωση συμβαίνει μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο που  εξασφαλίσουν υψηλή αρχιτεκτονική αξία και την ποιότητα των υλικών.
 • Κόστος ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλα πράσινα σπίτια.
 • Είναι προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία και η χρονική διάρκεια στο χώρο κατασκευής μπορεί να είναι περιορισμένη. Η σχεδίαση επιτρέπει τη βιομηχανική παραγωγή υψηλής ποιότητας, σε μεγάλους αριθμούς και η διανομής χρησιμοποιεί το πρότυπο μεταφορών κοντέινερ.
WFH House-2 (1)

Ένα παλιό εμπορευματοκιβώτιο (κοντέϊνερ) χρησιμοποιήθηκε ως δομικό πλίσιο για το σπίτι. Είναι ένα ανακυκλώσιμο υλικό!

Δεδομένα:

 • Συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 180 τετραγωνικά μέτρα.
 • Ενεργειακή κλάση, η οποία είναι 50% χαμηλότερη από τις συνήθεις απαιτήσεις για νέες κατασκευές κατοικιών στη Δανία.
 • Η περιοχή κάλυψης με Φωτοβολταϊκές κυψέλες είναι ευέλικτη, αλλά για να εκπληρώνονται τα ελάχιστα πρότυπα πάνω από 20m2 ηλιακών κυψελών για την παραγωγή ενέργειας.
 • Με έκταση 30 μ2 ή μεγαλύτερη ένα φυσιολογικό νοικοκυριό που χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικές συσκευές θα είναι αυτάρκες, με ενέργεια σε ετήσια βάση.
 • Πράσινη στέγη που είναι βελτιστοποιημένη για τη συγκομιδή όμβριων υδάτων για χρήση στην τουαλέτα, το πλύσιμο και τον καθαρισμό.
 • Προσαρμοσμένες λύσεις για την πρόσοψη.
WFH House-2 (6)

Το δοκιμαστικό στήσιμο του σπιτιού στην Δανία. Το κάθε τι είναι προκατασκευσκευασμένο και το σπίτι μπορεί να σταλεί σ’ όλον τον κόσμο. Η παραγγελία του μπορεί να γίνει όπως ένα άλλο προϊόν

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός βασίζεται στις πρότυπα των Βορείων Χωρών. Όχι μόνο σύμφωνα με αρχιτεκτονική, αλλά και αντικείμενα σχεδίασης. Αυτά τα πρότυπα ορίζονται ως:

 • Ευελιξία.
 • Οικοδομές  για ανθρώπους, ανθρώπινες αξίες. – Συνθήκες καλού φυσικού φωτισμού την ημέρα, διαφορετικά είδη του φωτός.
 • Αξιόπιστες (μακροπρόθεσμες) λύσεις. -Υγιή υλικά, ανακυκλώσιμα υλικά, σχεδιασμός για στρατηγικές αποσυναρμολόγησης.
 • Υλικά που δεν φθείρονται με τον χρόνο.
 • Πρόσβαση στη φύση, πράσινο.
 • Μινιμαλιστικό οπτική.
 • Ευχάριστη αίσθηση.
Συνθετικό-1

Φωτογραφίες από τις φάσεις κατασκευής

House-Made-of-Containers

Συνθετικό-3

Φωτογραφίες από την φάση κατασκευής. Τα εξωτερικά τοιχώματα των κοντέϊνερ περικλείονται απο ξύλινα πλαίσια στα οποία ενσωματώνεται θερμομονωτικό υλικό και η όλη κατασκευή ντύνεται με ξύλινες σανίδες.

FLEX χώρος

Ο χώρος  FLEX (που φωτίζεται φυσικά) είναι η καρδιά του σπιτιού. Περιέχει καθιστικό, κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς. Μέρη του χώρου έχουν διπλό ύψος, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες φωτισμού. Το υπόλοιπο των χώρων διαστήματος είναι στον όροφο. Σε κάθε άκρο του χώρου FLEX υπάρχει πρόσβαση στο περιβάλλον και το φως της ημέρας. Το όριο μεταξύ εντός και εκτός εξαφανίζεται, όταν οι πόρτες ανοίξουν. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες μέρος του σχεδίου ή του προτύπου: να είστε σε θέση να αφήσετε τη φύση να ανοίξει. Είναι μια συνέπεια ποικίλων απαιτήσεων για εσωτερικές  θερμοκρασίες και του ορισμού  ποιες λειτουργίες λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός.

Συνθετικό-2

Οι τέσσερις όψεις (αριστερά) και οι κατόψεις ισογείου και ορόφου (δεξιά)

Γεωμετρία

Τη γεωμετρία του χώρου FLEX ορίζεται από τις δύο σειρές των ενοτήτων, και μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί για ειδικές επιθυμίες  μεγέθους. Ο χώρος του FLEX έχει μια σειρά από πιθανές λύσεις για υποδιαιρέσεις. Και σε ένα σχέδιο ή δύο σχέδια. Επίσης μπορεί να είναι ένα μεγάλο διάστημα, δημιουργώντας πολύ φως και διαφάνεια. Τα στοιχεία της κουζίνας χτίζονται στον τοίχο. Αυτό δημιουργεί περισσότερο χώρο δαπέδου και επίσης κάνει τη σύνδεση για νερό και τα υδραυλικά εύκολη. Η κουζίνα μπορεί επίσης να επεκταθεί με ανεξάρτητα στοιχεία, καθορίζοντας τη περιοχή εργασίας της κουζίνας. Από το χώρο του FLEX υπάρχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους.  Είναι δυνατόν να γίνουν μεγαλύτερα ανοίγματα από το χώρο του FLEX στα δωμάτια, και πάλι δημιουργώντας ευέλικτες λύσεις στο πλαίσιο του ίδιου συστήματος.

WFH House-2 (4)

Γενική άποψη του εσωτερικού όπου διακρίνεται ο ισόγειος χώρος και μέρος του ορόφου

Υπνοδωμάτια

Το μέγεθος των υπνοδωματίων ορίζεται από το μισό κοντέινερ (15 m 2). Υπάρχουν τέσσερα υπνοδωμάτια, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς σκοπούς: κρεβατοκάμαρα γονέων, παιδικό δωμάτιο, χώρος εργασίας κλπ. Τρία από τα δωμάτια έχουν παράθυρα σε δύο προσόψεις, δημιουργώντας ένα μικτό φωτισμό. Είναι δυνατή η κατάργηση του τοίχου, ή μέρος αυτού, που βλέπει στο χώρο FLEX. Αυτό προσθέτει ευελιξία στη σχεδιαστική διάταξη και επιτρέπει στα δομικά συστήματα να προσαρμόζονται σε διαφορετικές ανάγκες.

Πηγές: http://freshome.com/ , http://arcgency.com/21270/452944/gallery/wfh-house

WFH House (3)

Τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής

Συνθετικό-Ισόγειο

Εσωτερικό ισογείου. Στη μεσαία φωτογραφία η γωνία της κουζίνας

Συνθετικό-όροφος

Εσωτερικό ορόφου. Στην μεσαία φωτογραφία, ένα απο τα δύο υπνοδωμάτια

Πρωτότυπο

Minimalism And Playfulness Defining Residence Made of Shipping Containers

Advertisements