Σταθμοί σε καρτ ποστάλ ΗΠΑ 1900-1915

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ήταν ένα πολύ αγαπημένο θέμα των πρώτων καρτ ποστάλ στις αρχές του εικοστού αιώνα στις ΗΠΑ. Κάνουμε εδώ μία πρώτη παρουσίαση σιδηροδρομικών σταθμών για το χρονικό διάστημα 1900-1915.

Συγκέντρωση Υλικού – Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας, Αρχιμηχανικός ΕΧ, ΟΣΕ

Ως καρτ ποστάλ χαρακτηρίζεται η κάρτα από χοντρό χαρτί με εκτυπωμένη κάποια παράσταση στη μία πλευρά και χώρο για να γραφτεί ένα σύντομο σημείωμα και η διεύθυνση του παραλήπτη στην άλλη. Αποστέλλεται ταχυδρομικά χωρίς να απαιτείται φάκελος.

Οι συλλέκτες γραμματοσήμων διακρίνουν μεταξύ καρτ-ποστάλ  (postcards) (οι οποίες απαιτούν γραμματόσημο) και ταχυδρομικών καρτών (που έχουν την σφραγίδα προ-τυπωμένη πάνω τους). Ενώ μια καρτ ποστάλ εκτυπώνεται συνήθως από μια ιδιωτική εταιρεία, άτομο ή οργανισμό, μια ταχυδρομική κάρτα εκδίδεται από την αρμόδια ταχυδρομική αρχή. Η ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει μια καρτ ποστάλ ως: ορθογώνια, me τουλάχιστον 889 mm ύψος × 127mm μήκος × 0.178 mm) πάχος και όχι περισσότερο από 108 mm ύψος × 152.4 mm μήκος × 0.406 mm πάχος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εποχή των καρτών άρχισε όταν η πρώτη κάρτα ταχυδρομήθηκε τον  Δεκέμβριο  του 1848 και περιείχε έντυπη διαφήμιση σε αυτή. Η πρώτη εμπορική κάρτα που παρήχθη δημιουργήθηκε το 1861 από τον John P. Charlton στην Φιλαδέλφεια, που κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ταχυδρομική κάρτα, και ακολούθως πώλησε τα δικαιώματα στον Hymen Lipman, του οποίου οι καρτ-ποστάλ, με ένα διακοσμητικό περιθώριο, ονομάστηκαν «Ταχυδρομική κάρτα του Lipman» Οι κάρτες αυτές δεν είχαν εικόνα.

Η πρώτη αμερικανική καρτ-ποστάλ αναπτύχθηκε το 1873 από το εργοστάσιο φακέλων Morgan στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Αργότερα το 1873, ο John Creswell παρουσίασε την πρώτη τυπωμένη «κάρτα των δέκα πεννών». Οι πρώτες αυτές καρτ-ποστάλ απεικόνιζαν την Διαπολιτειακή Βιομηχανική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο. Οι καρτ-ποστάλ δημιουργήθηκαν επειδή οι άνθρωποι έψαχναν για έναν ευκολότερο τρόπο για να στείλουν γρήγορα  σημειώματα. Η πρώτη κάρτα που εκτυπώθηκε ως σουβενίρ στις Ηνωμένες Πολιτείες τυπωθηκε το 1893 να διαφημίσει την Παγκόσμια Έκθεση στο Σικάγο.

Το Κρατικό ταχυδρομείο κατείχε το μονοπώλιο έκδοσης καρτών μέχρι τις 19 Μαΐου του 1898, όταν το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο ιδιωτικών ταχυδρομικών καρτών, που επέτρεψε τους ιδιώτες εκδότες να εκτυπώσουν καρτ-ποστάλ. Στις 1 Μαρτίου 1907 το ταχυδρομείο επιτρέπεται στους ιδιώτες να γράφουν την διεύθυνση στην πίσω πλευρά της καρτ ποστάλ.

Οι καρτ-ποστάλ, με τη μορφή των καρτών των Κυβερνητικών ταχυδρομείων  και κάρτες που εκτυπώθηκαν ως σουβενίρ, έγιναν πολύ δημοφιλές. Το 1908, είχαν ταχυδρομηθεί 677 εκατομμυρίου καρτ-ποστάλ. Η εποχή του «λευκού περιγράμματος», που ονομάζεται έτσι για προφανείς λόγους, διήρκεσε περίπου από το 1916 ως το 1930. Ο σιδηρόδρομος και οι σταθμοί ήταν ίσως το δημοφιλέστερο θέμα.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες διορθώθηκαν με πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας.

Πηγή: Vintage Railroad Postcards

Κάντε κλικ πάνω στην κάρτα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

2-PRR Alliance Ohio

Η Alliance ήταν μια πόλη στο Πίτσμπουργκ, με μεγάλη επιβατική κίνηση. Οι σιδηροδρομικές εταιρείες Fort Wayne & Chicago Cleveland and Pittsburgh, θυγατρικές του PRR, χρησιμοποιούσαν αυτό τον σταθμό.

3A-GrandCentralStationNYC

Το αρχικός  άνοιξε το 1871 και υπηρέτησε τους σιδηροδρόμους New York Central και Hudson River, τον σιδηρόδρομο New York – Harlem, και τον σιδηρόδρομο New Haven. Η παλαιά δομή κατεδαφίστηκε, επεκτάθηκε και αυτό που ξέρουμε τώρα ως μεγάλο κεντρικό τερματικό χτίστηκε μεταξύ 1903 και 1913. Πρώτη κάρτα δείχνει τη δομή του σταθμού γύρω στο 1915 και η δεύτερο την κεντρική αίθουσα επιβατών απέναντι από την λεωφόρο Vanderbilt.

3B-GrandCentralMainConcourse_002

Σταθμός Grand Central στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η κεντρική αίθουσα επιβατών απέναντι από την λεωφόρο Vanderbilt.

3C-GrandCentralDiningRoom

Σταθμός Grand Central στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το εστιατόριο – 1915

4-Sayre PA LVRR Station

Το Sayre, PA ήταν έδρα του σιδηροδρόμου Lehigh Valley. Ο μεγάλος σταθμός χτίστηκε το 1888. Το Sayre ήταν μια αληθινή σιδηροδρόμου πόλη. Η κάρτα δείχνει τον σταθμό και τον περιβάλλοντα χώρο το 1907.

5-Northfield MA003

Αυτή η κάρτα του 1910, δείχνει το σταθμό Northfield στην Μασαχουσέτη.

6-NH RR Attleboro MA 1910

Σταθμός Attleboro στην Μασαχουσέτη του σιδηροδρόμου New Haven, φέρει σφραγίδα ταχυδρομείου 1910.

7-Syracuse NY

Σταθμός Syracuse. Ο σιδηρόδρομος Lackawanna ήταν γνωστός για τους περιποιημένους σταθμούς τις όμορφες αμαξοστοιχίες. Σε αυτήν την κάρτα με σφραγίδα ταχυδρομείου 1909 βλέπουμε το πλήρωμα με εργαλεία στο χέρι που ποζάρει για το φωτογράφο καθώς κάνουν έλεγχο στο τρένο.

8-Espee Santa Barbara CA

Αυτή η κάρτα του 1915 δείχνει τον σταθμό Santa Barbara της Καλιφόρνια των σιδηροδρόμων Southern Pacific, αξιοσημείωτου στυλ Αρχιτεκτονικής.

9-LHR Warwick NY

Αυτή η κάρτα έχει σφραγίδα ταχυδρομείου 1910. Δείχνει το υπέροχο σταθμό στο Warwick της Νέας Υόρκης των σιδηροδρόμων Lehigh & Hudson River. Ο σταθμός υπάρχει ακόμα σήμερα και είναι ένα πραγματικό στολίδι της σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής.

10A-Danielson

Σιδηρόδρομος New York, New Haven & Hartford στην νότια νέα Αγγλία. Σταθμός Danielson.

10B-Naugatuck Station

Σιδηρόδρομος New York, New Haven & Hartford στην νότια νέα Αγγλία. Σταθμός Naugatuck

10D-NYNH&H Station Waterbury

Σιδηρόδρομος New York, New Haven & Hartford στην νότια νέα Αγγλία. Σταθμός Waterbury

11B-NYOW Middletown NY

Το Middletown, στην Νέα Υόρκη ήταν το κέντρο της δραστηριότητας του σιδηροδρόμου με μηχανοστάσιο, καταστήματα, και έναν μεγάλο σταθμό. Εδώ είναι ο σταθμός το 1906. Το κτίριο υπάρχει ακόμα.

12-Rangeley Lake ME 1909

Η κάρτα αυτή του 1909 και δείχνει τον σταθμό Oquossoc στο κλάδο Rumford του Κεντρικού Maine.

SPOaklandPierTerminal003

Το υπόστεγο του σταθμού Oakland των σιδηροδρόμων Southern Pasific

StLouisUnionStationExterior004

Σταθμός Union, St Louis

WashingtonUnionTerminalExterior003

Σταθμός Union της Washington. Εξωτερική όψη – 1907

WashingtonUnionTerminalInterior005

Σταθμός Union της Washington. Η κεντρική αίθουσα επιβατών – 1907

Advertisements