Τέχνη στον Σιδ. Σταθμό Locarno, Ελβετία

Locarno-titleΗ πρόταση για την περιοχή σταθμού  Locarno – Muralto της εταιρείας Dominique Perrault Architecture έχει σαν στόχο τον εμπλουτισμό της περιοχής του υπάρχοντος σιδηροδρομικού σταθμού με μια μεγάλη πλατφόρμα – μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη λίμνη Maggiore.

Σύνταξη: Παγκαρλιώτας Κώστας

5-Locarno

Η περιοχή Muralto στις όχθες της λίμνης Maggiore

Η πρόταση εντάσσει στην υποδομή, έναν μεγάλο δημόσιο χώρο, την μεγάλη πλατεία (Piazza Grande), έναν χώρο που επιτρέπει την ελεύθερη διάσχιση της πόλης δημιουργώντας μια νέα κεντρικότητα.

4-Locarno

Εναέρια απεικόνιση του έργου στην ευρύτερη περιοχή

6-Locarno

Η περιοχή του έργου την νύχτα

Ο Muralto είναι ένας δήμος στην περιφέρεια Locarno, στο καντόνιο Ticino της Ελβετίας με πληθυσμό 2.797 (Δεκ. 2011) Η περιφέρεια Locarno  έχει  πληθυσμό 62.275 (31 Δεκεμβρίου 2011).   Το κινηματογραφικό φεστιβάλ Locarno είναι ένα διεθνές φεστιβάλ ταινιών που γίνεται ετησίως τον Αύγουστο στην πόλη Locarno, Ελβετία από το 1946. Η πόλη Locarno που είναι διάσημη για τη λίμνη της και το ετήσιο φεστιβάλ της που οργανώνει για πάνω από 60 έτη, υποδέχεται κάθε βράδυ μεταξύ 7 και 8.000 επισκεπτών τις ημέρες του φεστιβάλ. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του φεστιβάλ είναι οι υπαίθριες προβολές στην καταπληκτική μεγάλη πλατεία (Piazza Grande), η οποία έχει χωρητικότητα πάνω από 8.000 θεατές, και μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες οθόνες στον κόσμο (26×14 μέτρα).

8-Locarno

© DPA / Adagp

2-Locarno

© DPA / Adagp

Ο Σιδηροδρομικός σταθμός Locarno βρίσκεται στο δήμο Muralto, κοντά στην ακτή της λίμνης Maggiore.  Από το 1990, ο σταθμός Locarno έχει διαιρεθεί σε δύο ευδιάκριτα συστατικά, κάθε ένα από τα οποία  εξυπηρετεί μία ξεχωριστή σιδηροδρομική επιχείρηση. Σε επίπεδο επιφάνειας, υπάρχει ένας σταθμός κανονικού εύρους, που χρησιμοποιείται από τους ελβετικούς ομοσπονδιακούς σιδηροδρόμους (SBB-CFF-FFS), ο οποίος και είναι τερματικός της γραμμής Bellinzona – Cadenazzo. Υπόγεια, υπάρχει ένας άλλος τερματικός σταθμός, για το σιδηρόδρομο Domodossola-Locarno μετρικού εύρους.

1-Locarno

© DPA / Adagp

Η μελέτη προτείνει  ότι μπορούν να ενταχθούν νέοι χώροι γύρω από την νέα πλατεία: ξενοδοχείο, καταστήματα, στέγαση. Μικρό κόσμημα στην καρδιά της νέας θέσης, το νέο συνεδριακό κέντρο-υπαίθριος χώρος προβολών με τις μετακινούμενες στέγες που ανοίγουν και κλείνουν όπως οι πλευρές ενός χαρτοκιβωτίου. Έτσι  θα διπλασιαστεί η τρέχουσα χωρητικότητα των θεατών του φεστιβάλ. Σε αυτή την θεαματική στέγη, θα πραγματοποιούνται  πλέον οι προβολές ταινιών  με παράλληλη θέαση της λίμνης και της Ιταλίας ως σκηνικό.

10-Locarno

© DPA / Adagp

7-Locarno

© DPA / Adagp

Στοιχεία έργου:

Πελάτης: FFS Oμοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι Ελβετίας, Δήμος Muralto, Locarno, Ελβετία
Αρχιτέκτονας: Dominique Perrault Architecture, Παρίσι, Γαλλία
Πολιτικοί Μηχανικοί:  AI Engineering (εφαρμοσμένη μηχανική), CITEC Ingénieurs Conseils SA (κινητικότητα), Gabriel Choukroun/Yves Krawczyk (παροχή συμβουλών)
Θέση: Δήμος Muralto, Via Municipio 3, CP 352, 6602 Muralto, Ελβετία
Περιοχή παρέμβασης: 25.000 μ²
Οικοδομήσιμη επιφάνεια: 57.500 μ²
Οικοδομήσιμος όγκος: 200.000 μ³
Έναρξη σύνταξης μελέτης: Δεκέμβριος 2008

6-Locarno-mercato

© DPA / Adagp

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:

στέγαση + υπηρεσίες: 6.500 μ²

δημόσιο κατάστρωμα: 15.000 μ²

κέντρο διασυνδεμένων μεταφορών: 22.000 μ²

  • FFS (Ferrovie Federalli Svizzere) σταθμός τραίνων, εθνικός σταθμός δικτύων τραίνων
  • FART (Ferrovie Autolinee Regionali) σταθμός τρένων, περιφερειακός σταθμός δικτύων τραίνων
  • Σταθμός λεωφορείων

ξενοδοχείο : 7.500 μ²

εμπορική περιοχή: 4.000 μ²

συνεδριακό κέντρο: 8.000 μ²

  • αίθουσα συνεδριάσεων με συνολική χωρητικότητα 750 θέσεων
9-Locarno

Το κτίριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού με την υπερυψωμένη κατασκευή από επάνω του γίνεται ορατό από παντού.

Πηγές: Dominique Perrault Architecture, Archdaily.com, Wiki

Advertisements